Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Bývalá úspěšná gymnastka pomáhá autistům

PR článek

Ojedinělá pobytová služba pro lidi s autismem a těžším funkčním postižením vznikne na jihu Čech od letošního září v Autis Centru. Je určena osmi dospělým klientům. Pomoci s vybavením nových prostor se rozhodla i Dominika Červenková, účastnice olympijských her v Athénách v roce 2004.

Autis Centrum v Českých Budějovicích připravuje otevření nové pobytové služby týdenního stacionáře. Cílem je vytvořit stabilní zázemí pro klienty, kteří potřebují individuální péči s vyšší mírou podpory. Nová služba má také ulevit rodinám, které se o své dospělé děti denně starají. „Pečující rodiny dospělých autistů se často dostávají do bludného kruhu. Každodenní péčí o dospělého člověka s postižením ztrácí svobodu, nemohou dělat absolutně běžné věci a dostávají se do sociální izolace.  Pokud nemají pomoc rodiny a neseženou kvalitní profesionální pomoc nebo službu, těžko hledají cestu ven. Stres a vyčerpání rodin bývá opravdu veliké,“ popisuje situaci rodin ředitelka Autis Centra Milena Urbanová.  

Autis Centru chybí peníze na dofinancování vybavení stacionáře

Na pořízení vybavení stacionáře a pomůcek do speciálních terapeutických místností se podílí město České Budějovice, v jehož objektu bude služba poskytována. Město investovalo do vybavení stacionáře dvě třetiny z celkových nákladů ve výši 3 miliony korun, zbytek chce Autis Centrum získat od dárců.

Podpořit Autis Centrum v jeho snaze vybavit nové prostory a zajistit tak jednu z mála dostupných služeb pro dospělé autisty se rozhodla i úspěšná česká gymnastka a účastnice olympijských her v Athénách  Dominika Červenková. Ta po ukončení své sportovní kariéry působí jako učitelka jógy v Českých Budějovicích. A právě prostřednictví jógy by ráda upozornila na nově vznikající službu v Autis Centru.

Hodina jógy pro Autis Centrum, o.p.s. s Dominikou Červenkovou

„Dlouhodobá péče je velká řehole a do této situace se může dostat kdokoliv z nás. Již v minulosti jsem podpořila benefiční projekt. Nyní bych skrze jógu chtěla upozornit na nelehkou situaci pečujících rodin. Věřím, že tak motivuji další lidi nebo firmy k podpoře této důležité služby,“ říká bývalá gymnastka.

Dobročinnost považuje Dominika za normální a vnímá, že i na jihu Čech vzrůstá zájem o podporu podobných služeb a projektů. „Do začátku bych chtěla Autis Centru věnovat originální hodinu jógy a srdečně na ni zvu každého, kdo chce nový stacionář podpořit,“ dodává Dominika.

Na benefiční akci s úspěšnou gymnastkou a učitelkou jógy Dominikou Červenkovou se můžete těšit ve čtvrtek 11. srpna 2022 od 18:00 hodin u Sportovní haly v Českých Budějovicích. Přihlásit na ni se můžete prostřednictvím dárcovského portálu.  Po registraci a uhrazení benefičního příspěvku ve výši 200 korun, obdržíte email jako vstupenku na akci.

Pojďte společně s Dominikou relaxovat a pomoci dobré věci!

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky jóga, Dominika Červenková, Autis centrum, gymnasta, olympijské hry, Česko, Athény, rodina, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bývalá úspěšná gymnastka pomáhá autistům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.