Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Náměstí na Vltavě čeká geologický průzkum. Potom může začít jeho revitalizace

Na konci května minulého roku přišlo město s plány na revitalizaci náměstí na sídlišti Vltava u stejnojmenného kulturního domu. Původní oprava z roku 2009 byla podle radnice špatná, a proto je třeba ji předělat. Nyní se čeká na geologický průzkum, který ukáže, v jakém stavu se náměstí nachází. Poté by mohla začít jeho modernizace.

Malé náměstí u Kulturního domu Vltava se opravovalo naposledy v roce 2009. „Před těmi více než deseti lety při úpravě prostranství ještě nebyly dostupné technologie, které můžeme využívat dnes. Problémem zdejší zeleně je postupné usychání keřů a javorů z důvodu nedostatečné půdní plochy. Obyvatelům sídliště vadí vysoká prašnost, hluk a suché horké klima v létě. To by měla vyřešit právě nová revitalizace plochy,“ uvedl minulý rok náměstek primátora Ivo Moravec (HOPB).

Nové lavičky, zeleň a moderní zavlažování. Město chce proměnit náměstí u KD Vltava

Nové lavičky, kolostavy, zeleň, moderní zavlažování nebo stínící plachty. To vše by se v budoucnu mělo objevit na novém náměstíčku u KD Vltava. Aktuální stav, který je opravený z roku 2009, je totiž nevyhovující. Lidem vadí nevzhledné stromy,...

Po úpravě by měly být na náměstí nové lavičky, kolostavy, veřejné osvětlení, stínící plachy, nové cesty z dlažby, stromy, pod kterými budou vysázeny trvalkové podrosty, ale i záhony, které poskytnou domov broukům a hmyzu. O zeleň by se měl starat moderní zavlažovací systém, který bude pracovat s dešťovou vodou. „Úplnou novinkou bude využití sběrných obrubníků po obvodu zpevněných ploch pro zásobování záhonů i trávníků vodou. Voda do nich bude moci při deštích přirozeně natékat přes revizní šachtu a pomocí perforovaných trubek odkud bude přivedena k trvalkám a stromům,“ vysvětlila Lenka Marcínová, zahradní a krajinná architektka, která vytvořila projektovou dokumentaci. V období delšího sucha bude systém využívat také moderní umělý zavlažovací systém řízený počítačem.

Revitalizace náměstí už má podle Jany Novotné z ústavu hlavního architekta vydané stavební povolení. „Nyní by měl proběhnout geologický průzkum, který je objednaný někdy na přelomu září a října. Musí se tam vytěžit asi dva až tři metry zeminy, abychom zjistili, co nás tam vlastně čeká," řekla. Poté, co budou hotové průzkumy, může se podle ní začít s přestavbou. 

Ta se ale může kvůli stromům, které se budou na náměstí přesazovat a vysazovat, udělat pouze na jaře nebo na podzim. „Pokud chceme, aby to bylo opravdu zelené, pěkné a vstřícné ke stromům, tak se to nemůže udělat v létě,“ vysvětlila. Na realizaci celého projektu chce město získat dotaci z Evropské unie.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město České Budějovice

Štítky České Budějovice, revitalizace, KD Vltava, průzkum, Vltava, strom, Kulturní dům Vltava, Evropská unie, Občané pro Budějovice, Ivo Moravec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Drahuška Prieglová

Proč už se tedy v březnu zrušily lavičky, když se má začít s přestavbou až v září nebo v říjnu, kam si lidé mohou sednout až bude hezky?

Pátek, 14. dubna 2023, 11:50Odpovědět

Jiří Souček

Před poslední rekonstrukcí slíbilo město, že se před dům kultury vrátí socha Františka Mrázka nazvaná Soutok Vltavy s Malší a umístěná v původní fontáně. Šlo o jedno ze dvou uměleckých děl umístěné na druhém největším sídlišti ve městě. Během rekonstrukce město bez bližšího vysvětlení oznámilo, že se socha vracet nebude, strčilo ji do depozitáře a loni byla umístěna do centra k Dlouhému mostu. Proč musela Vltava přijít o svou sochu a proč byla umístěna zrovna do centra, kde už je rozmístěno přes 50 jiných soch?

Čtvrtek, 18. srpna 2022, 13:11Odpovědět

Náměstí na Vltavě čeká geologický průzkum. Potom může začít jeho revitalizace  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.