Počasí dnes7 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Nové lavičky, zeleň a moderní zavlažování. Město chce proměnit náměstí u KD Vltava

Nové lavičky, kolostavy, zeleň, moderní zavlažování nebo stínící plachty. To vše by se v budoucnu mělo objevit na novém náměstíčku u KD Vltava. Aktuální stav, který je opravený z roku 2009, je totiž nevyhovující. Lidem vadí nevzhledné stromy, chybějící chodníky nebo vysoká prašnost. Město proto nechalo vytvořit nový projekt, který by měl stav náměstí zlepšit. Na realizaci se pokusí získat dotace.

„Před těmi více než deseti lety při úpravě prostranství ještě nebyly dostupné technologie, které můžeme využívat dnes. Problémem zdejší zeleně je postupné usychání keřů a javorů z důvodu nedostatečné půdní plochy. Obyvatelům sídliště vadí vysoká prašnost, hluk a suché horké klima v létě. To by měla vyřešit právě nová revitalizace plochy,“ uvádí náměstek primátora Ivo Moravec.

K ní je potřeba projektové dokumentace, kterou ve spolupráci s útvarem hlavního architekta vytvořila Lenka Marcínová, zahradní a krajinná architektka. V novém návrhu například navrhla, aby byly odstraněny mlatové cesty, které způsobují nadměrnou prašnost lokality. „Na chodnících vedoucích vnitřní upravovanou zónou bude položena nová dlažba,“ uvedla. 

Pracovat by se mělo i se zelení. Stromy, které se aktuálně na náměstíčku nacházejí, jsou podle dendrologického průzkumu ve špatném stavu, který způsobilo sucho a nedostatek živin. „Tyto stromy budou přesazeny do volné půdy na vhodnějších lokalitách. Počítáme s vybudováním nových souvislých trvalkových podrostů pod vysazenými stromy, které pomohou stabilizovat biologickou funkci například i tím, že se opad listí stane přirozeným zdrojem živin. Záhony květin budou mulčovány kůrou, aby zde začali žít brouci a hmyz,“ popsala dále architektka.

Hospodaření s dešťovou vodou

V projektu se počítá také s lepším hospodařením s dešťovou vodou. Podél cyklostezky v ulici Františka Ondříčka bude vysázena alej stromů v modulárních půdních buňkách. „Úplnou novinkou bude využití sběrných obrubníků po obvodu zpevněných ploch pro zásobování záhonů i trávníků vodou. Voda do nich bude moci při deštích přirozeně natékat přes revizní šachtu a pomocí perforovaných trubek odkud bude přivedena k trvalkám a stromům,“ vysvětlila Marcínová.

V období delšího sucha bude systém využívat také moderní umělý zavlažovací systém řízený počítačem. Kromě toho se také počítá s novými lavičkami, kolostavy a veřejným osvětlením. Nad částí laviček bude instalována stínící plachta, jiné budou ve stínu stromů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky KD Vltava, revitalizace, náměstí, zavlažování, strom, Ivo Moravec, František Ondříček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nové lavičky, zeleň a moderní zavlažování. Město chce proměnit náměstí u KD Vltava  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.