Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

V elektrárně Temelín zavezli do skladu použitého paliva tři kontejnery

Odborníci v jaderné elektrárně Temelín zavezli do skladu tři kontejnery s použitými palivovými soubory. V temelínském skladu je teď obsazeno 60 ze 152 míst. Temelín mění při nynější odstávce druhého bloku zhruba čtvrtinu paliva, energetici kontrolují bezpečnostní systémy i turbínu. ČTK to dnes v tiskové zprávě sdělil temelínský mluvčí Marek Sviták. Dvouměsíční odstávka začala 22. července.

V každém z kontejnerů, které technici zavezli do skladu, je 19 palivových souborů. V reaktoru sloužily jako palivo čtyři roky, pak vychladly v bazénu vedle reaktoru.

Práce s každým z kontejnerů trvaly necelých pět dní. Devatenáct palivových souborů zaváží technici do kontejneru pod vodou, v takzvaném bazénu skladování použitého paliva. Mimo bazén, ale pořád v reaktorovém sále, pak kontejner odvodní a vysuší. „Při vakuovém sušení se v kontejneru snižuje tlak až na setinu atmosférického tlaku. Jenom vlastní vysoušení zabere necelý den," uvedl ředitel elektrárny Jan Kruml.

Poté, co se vyzkouší, jak kontejner těsní, ho technici převezou do skladu použitého paliva v areálu elektrárny. Pod dohledem kamer Mezinárodní agentury pro atomovou energii tam mohou být kontejnery desítky let. „Ve čtyřech kontejnerech jsou na ploše necelých čtyřiceti metrů čtverečních bezpečně uložené soubory, které bez emisí dodaly přibližně pětinu roční spotřeby elektřiny celé České republiky," uvedl člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika Bohdan Zronek. Palivové soubory mohou zůstat v kontejnerech až 60 let.

Energetici při odstávce vymění 42 z celkových 163 palivových souborů. ČEZ naplánoval při odstávce 67 investičních akcí za stovky milionů korun. Včetně dodavatelů se do prací zapojí asi tisíc lidí. Poslední letošní výměnu paliva v tuzemských jaderných elektrárnách plánuje ČEZ na říjen v prvním dukovanském bloku. V Temelíně je to letos druhá odstávka, první blok byl odpojený necelé dva měsíce od 15. dubna do 9. června.

Temelín je největší výrobce elektřiny v zemi, kryje zhruba pětinu domácí spotřeby. ČEZ spustil elektrárnu v prosinci 2000. Loni vyrobil Temelín 15,86 terawatthodiny (TWh) elektřiny, letos od začátku roku 9,9 TWh.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Andrej Macenauer

Štítky ČR, energie, jaderná, ČEZ, Temelín, kontejner, Jaderná elektrárna Temelín, palivo, elektrárna, Jan Kruml, Mezinárodní agentura pro atomovou energii, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V elektrárně Temelín zavezli do skladu použitého paliva tři kontejnery  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.