Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Do finále jdeme s hrdostí, řekl při předávání ocenění Vesnice roku starosta vítězné obce

Z rukou ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše a jihočeského hejtmana Martina Kuby si na konci týdne převzali zástupci Albrechtice nad Vltavou titul Vesnice roku 2022 pro Jihočeský kraj. Pro obec na Písecku je to podle starosty obrovský a jedinečný úspěch. V celostátním kole se Albrechtice utkají s dalšími 12 finalisty.

„Je to obrovský a jedinečný úspěch, který se s velkou pravděpodobností hned tak opakovat nebude. Nesmírně mě potěšilo, kolik přijelo hostů. Starostů, zástupců vedení kraje, ministerstev, poslanců a senátorů. Ještě více však zájem obyvatel obce a jejich místních částí. Do finále jdeme s hrdostí, ale bez přehnaných ambicí. Svou kůži samozřejmě nedáme zadarmo,“ uvedl při předání ocenění starosta Albrechtic nad Vltavou Miroslav Ušatý.

První místo získaly Albrechtice na základě hodnocení komise, která ocenila především realizaci zásadních investičních a infrastrukturních projektů v obci a místních částech, environmentální výchovu mládeže a občanů ve spolupráci se základní školou i bohatý společenský a kulturní život. Kladně hodnotila také podporu místních spolků, začlenění dětí a mládeže do života na vesnici nebo třeba péči o historické stavby, jako je unikátní kapličkový hřbitov. 

Albrechtice nad Vltavou budou bojovat v celorepublikovém kole v konkurenci dvanácti dalších finalistů. Celkový vítěz a nositel titulu "Vesnice roku 2022" získá finanční odměnu formou dotace ve výši až 2,6 milionů korun od Ministerstva pro místní rozvoj.

„Stříbrnou příčku obsadil Mačkov na Strakonicku a bronz si odnesly Cehnice na Strakonicku. Do letošního 26. ročníku této soutěže se přihlásilo celkem 15 jihočeských obcí. V letech 2020 a 2021 se vyhlašování Vesnice roku v celé České republice kvůli koronavirové pandemii nekonalo,“ poznamenal náměstek jihočeského hejtmana Pavel Hroch.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Pokorný

Štítky Albrechtice nad Vltavou, Vesnice roku, ocenění, Ivan Bartoš, Martin Kuba, Albrechtice, Jihočeský kraj, okres Písek, Miroslav Ušatý, Pavel Hroch, okres Strakonice, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do finále jdeme s hrdostí, řekl při předávání ocenění Vesnice roku starosta vítězné obce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.