Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

V Lišově zkřížili zbraně

PR článek

Tentokrát naštěstí bez ztráty životů, protože šlo o připomínku čtyři století staré události. Město Lišov žije kulturou, o čemž svědčí skutečně pestrý výběr z mnoha kulturních akcí pořádaných městem i místními spolky. V Lišově si letos prvně vyzkoušeli i pořádání organizačně náročné ukázky historické bitvy, ale o tom až za chvilku. Co vše obnáší zajištění bohaté kulturní nabídky, o tom vám přinášíme následující reportáž.

„Tyhle věci musí vymýšlet a organizovat nadšenci a srdcaři. My máme štěstí, že je jich u nás hodně, od zaměstnanců městského úřadu, přes zastupitele města, až po místní spolky a jednotlivce. Proto je nabídka kultury v Lišově a okolí tak bohatá,“ říká na úvod starosta města Lišov Jiří Švec.

Dle slov starosty se inspirace pro různé způsoby kulturního vyžití dá najít kdekoli, a tak v posledních letech přibylo hodně nových projektů.

„V jednom filmu jsme například viděli, jak místní pořádají setkání celé obce u společné snídaně. Tak jsme se rozhodli, že to po svém zkusíme i u nás v Lišově, a letos jsme měli už sedmý ročník, kdy se o červencové neděli sejdou místní na Sousedské snídani na náměstí. Lidé, kteří se normálně třeba jen minou na ulici, zde společně posedí, snídají palačinky a baví se u kávy. Tahle společná snídaně lidi z města sbližuje. Kulisu letní pohody dokresluje hudba a jednou jsme tam dokonce z reproduktorů pouštěli i zvuky mořského příboje s křikem racků, abychom navodili atmosféru letní dovolené u moře,“ dodává s úsměvem.

Mezi další příklady již tradiční akce, patří v posledních letech i řezbářské sympozium s názvem Lišovská řežba. Zde se místní radnice nechala inspirovat během návštěvy města Doksy. A tak po vzoru obyvatel v Máchově kraji, vznikají v Lišově již od roku 2015 dubové sochy ze dřeva z městských lesů. Práci řezbářů z celé republiky i ze zahraničí, mohou lidé sledovat vždy po několik dní. Dokončené sochy jsou po slavnostní vernisáži rozmístěny po městě a jeho okolí. Na Lišovsku tak můžete potkat nejen dubové sochy některých svatých patronů, ale i pohádkové postavy, anděly, nebo sochy, na které se dá hrát.

„Vždy když někdo z nás přijde s novým nápadem na další akci, počáteční euforii vystřídají střízlivé úvahy. Společně pak diskutujeme o tom, jak moc by to veřejnost zajímalo, jestli to organizačně zvládneme, kolik by to stálo, a jak velký průšvih by byl, kdyby třeba nevyšlo počasí,“ říká Jiří Švec.

Že se lišovští nebojí zkoušet nové věci, dokládá i letošní premiéra zcela nové kulturní akce, která patří k těm náročnějším. Město Lišov poprvé zorganizovalo ukázku historické bitvy u Slověnic (místní část města Lišov – poznámka redakce). Ta původní se odehrála roku 1618 asi 7 kilometrů od Lišova, nedaleko rybníka Dvořiště, a byla jednou z předzvěstí pozdějších událostí na Bílé hoře a po ní. Tehdy se poblíž Slověnic utkala vojska císařská s vojsky českých stavů, kdy zde zkřížilo zbraně na deset tisíc bojujících. Na rozdíl od události před čtyřmi sty lety, byla letošní bitva příjemnou a zajímavou podívanou.

„Pro ukázku této historické bitvy jsme se rozhodli koncem minulého roku a začátkem letošního roku začaly konkrétní přípravy její realizace. Díky spolupráci mnoha lidí, se začátkem srpna podařilo zrealizovat velkolepou ukázku této historické bitvy, ve které zkřížilo zbraně na 150 účinkujících,“ upřesnila Martina Čapková z městského úřadu v Lišově.

„Kromě pikenýrů, což je tehdejší pěchota s píkami, tedy dlouhými kopí, zde diváci viděli, a hlavně slyšeli, také dobové dělostřelectvo. Atmosféru bitvy v zapadajícím slunci a kouři z děl pak dokreslil i útok jezdeckého oddílu na koních. Návštěvníci si mohli prohlédnout dobové ležení vojska i ukázky řemesel. Vše doplnila stylová hudba a samozřejmostí bylo občerstvení i aktivity pro děti. Letošní premiérová ukázka historické bitvy u Slověnic se díky práci mnoha lidí povedla a navštívilo ji na tisíc diváků, což je pro první ročník skutečně obrovský úspěch. Již nyní víme, co bychom pro další ročníky chtěli vylepšit a jak bychom program ještě obohatili a rozšířili,“ plánuje Jiří Švec.

Dle slov lišovského starosty se o kulturu ve městě a okolí zasluhuje mnoho lidí, kteří ji mají takříkajíc v náplni práce, ale i stovky dalších lidí z řad spolků i jednotlivců. A samozřejmě i lišovská základní a mateřská škola. Na své kolegy a kolegyně z městského úřadu, nešetří starosta chválou. Spolu s dalšími nadšenci organizují a zajišťují vše, co má město ve schváleném plánu kulturních akcí. Především díky jim si tak v Lišově můžete užít třeba návštěvu moderního kina, každoroční Rockfest, módní přehlídky, autorská čtení nebo divadelní představení, stejně jako taneční párty v nově zrekonstruovaném kulturním domě. Na pomezí kultury a sportu se nejen lišovští mohou každoročně zúčastnit Májového cyklovýletu, nebo třeba srpnového benefičního Běhu kolem středu Evropy, jehož výtěžek pak putuje například na podporu útulků pro zvířata. Na své si v Lišově přijdou i děti, například při každoroční Pohádkové cestě, pořádané ve spolupráci s místními spolky, nebo třeba na Maškarním karnevalu.

„Teď nás již zaměstnávají přípravy na tradiční Lišovské slavnosti, které se uskuteční 10. září. Jménem všech obyvatel města a jeho místních částí vás na ně co nejsrdečněji zvu,“ říká na závěr starosta Jiří Švec.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Lišov, kultura, program, Jiří Švec, kulturní akce, zbraň, snídaně, obecní úřad, socha, Slověnice, Martina Čapková, Rockfest, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Lišově zkřížili zbraně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.