Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Houslový virtuos Pavel Šporcl startuje podzimní turné Pocta mistrům II, věnované Janu Kubelíkovi

PR článek

Spojuje je mnohé: Ohromný talent jako dárek od Pána Boha, pracovitost a odpovědnost, preciznost v přípravě, osobní charisma a uhrančivost na pódiu. Smysl pro legraci a schopnost zaujmout. Radost je poslouchat a radost je vidět. Dvě zářivé hvězdy české houslové školy, které dělí století: Superstar začátku dvacátého století Jan Evangelista Kubelík (1880-1940) a nejznámější virtuos současnosti, celoživotní popularizátor houslí všech barev a dobré vážné hudby zvlášť – Pavel Šporcl (49).

PROGRAM TURNÉ PAVLA ŠPORCLA POCTA MISTRŮM II
19. 9. Pardubice, Východočeské divadlo
20. 9. České Budějovice, DK Metropol, Divadelní sál
21. 9. Jihlava, DKO, Divadelní sál
23. 9. Ostrava, DK AKORD, Velký kongresový sál
6. 10. Šternberk, KD Šternberk, Velký sál
7. 10. Uherské Hradiště, Klub kultury Uherské Hradiště
9. 10. Karlovy Vary, Grandhotel Ambassador Národní dům
10. 10. Litoměřice, Městské kulturní zařízení Litoměřice, Velký sál
12. 10. Brno, SONO Centrum
14. 10. Jablonec nad Nisou, Městské divadlo Jablonec nad Nisou
23. 10. Plzeň, Měšťanská beseda, Velký sál
9. 11. Praha, Obecní dům, Smetanova síň
10. 11. Praha, Obecní dům, Smetanova síň

/Všechny koncerty začínají v 19.00 hodin/

Českobudějovický rodák na začátku září pokřtil zbrusu nové album Pocta Janu Kubelíkovi, na němž přednesl světovou premiéru Kubelíkova houslového Koncertu č. 1 C dur. Vyšlo u renomované německé firmy Hänssler Classic. U ní vydal Pavel Šporcl i své předposlední album Paganiniana, za něž byl nominován na prestižní cenu International Classical Music Awards. Druhou polovinu nového alba představuje Šporclova sugestivní interpretace mnohem známějšího Koncertu pro housle a orchestr e-moll Felixe Mendelssohna-Bartholdyho. Tato zdánlivě nesourodá kombinace dvou hudebních géniů má ale hlubokou logiku. Protože právě Mendelssohnovým koncertem exceloval mladičký Jan Kubelík roku 1900 v pražském Rudolfinu, poté ve Windsoru před britskou královnou Viktorií a stal se celebritou světového formátu, na kterou v San Francisku přišlo neuvěřitelných sto tisíc lidí.

A tento fyzicky nesmírně náročný dvojkoncert v podání Pavla Šporcla uslyší i posluchači turné po dvanácti českých a moravských městech Pocta mistrům II, které startuje právě nyní.

„Beru toto turné jako splněný sen a projev upřímné úcty k Janu Kubelíkovi. Byl nejlepším a nejúspěšnějším českým houslistou, jehož slávu už asi nikdo nepřekoná. Málokdo ví, že byl také velikým vlastencem a člověkem s úžasným smyslem pro humor. Měl svého indického sluhu, bydlel na zámcích a v době své největší slávy byl nesmírně bohatý, což mu ale např. dovolilo pomáhat České filharmonii, když byla v nouzi. Uměl také výborně pracovat s PR. Přitom tvrdě dřel na houslích mnoho hodin denně, v mládí prý běžně míval od cvičení zkrvavené prsty. Byl synem zahradníka, přitom už ve dvanácti ho přijali na Pražskou konzervatoř a ve dvaceti hrál před královnou Viktorií anebo papežem. Je mi ctí, že jsem mohl ve světové premiéře nastudovat jeho houslový Koncert C dur a přidat Mendelssonův Koncert e-moll, který Kubelíka katapultoval mezi největší houslisty všech dob, a vypravit se s nimi mezi naše publikum,“ představuje Jana Kubelíka a své turné virtuos Pavel Šporcl.

Ten na turné Pocta mistrům II navštíví od poloviny září do poloviny listopadu tucet českých a moravských měst. Bude ho doprovázet vynikající Severočeská filharmonie Teplice pod taktovkou skvělého mladého dirigenta Jiřího Rožně. V Ostravě před svým publikem doprovodí Pavla Šporcla domácí Janáčkova filharmonie Ostrava a v Olomouci Moravská filharmonie Olomouc s dirigentem Roberto Forés Vesesem.  V listopadu Pavel Šporcl své turné Pocta mistrům II uzavře dvěma speciálními koncerty ve Smetanově síni Obecního domu v Praze s umělci, s nimiž album natáčel: se Symfonickým orchestrem hl. m. Prahy FOK a dirigentem Tomášem Braunerem.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Jan Kubelík, Pavel Šporcl, turné, koncert, housle, Praha, Ostrava, klasická hudba, Obecní dům, Dům kultury Metropol, Šternberk, Uherské Hradiště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Houslový virtuos Pavel Šporcl startuje podzimní turné Pocta mistrům II, věnované Janu Kubelíkovi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.