Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Spoléhat na to, že si energii odněkud dovezeme, se potvrdilo jako ošidné

PR článek

„Chceme pro Budějovičáky zelené, čisté město, s atraktivními místy pro odpočinek a relaxaci,“ shrnuje stručně záměry občanských demokratů v oblasti životního prostředí a získávání čistých energií jedna z osobností kandidátky ODS do českobudějovického zastupitelstva Petr Maroš.

Protože se s hejtmanem Martinem Kubou pohybuje v energetice už řadu let, ví, kde krajské město v posledních letech zaspalo, na co je třeba se rychle soustředit, co je třeba dohnat i když jak připouští, nebude to za týden či měsíc, ale i přes složitou současnou hospodářskou situaci, to může jít rychle.

„Chce to jen stanovit priority. Spoléhat na to, že si energii odněkud dovezeme, se potvrdilo jako ošidné. Na střechy městských škol i firem, třeba dopravního podniku, patří fotovoltaické panely. Dnes už dokáží vyrábět obrovské množství energie a město tak tady má nevyužitý obrovský energetický potenciál. Kraj v současnosti podává desítky žádostí o dotace právě na takové projekty. Bohužel vedení Budějovic nic podobného nepřipravilo, ale věřím, že to dokážeme rychle dohnat,“ zdůrazňuje Petr Maroš.

Je přesvědčen, že by pro město bylo rovněž výhodné, aby v jeho aglomeraci vyrostlo zařízení na energetické využití odpadu, aby vzniklou energii bylo možné využít právě v Budějovicích.

Většina vyspělých evropských zemí už odpad válející se na skládkách na výrobu energie využívá. Na tom musí ale město spolupracovat s krajem a to se v minulých letech ne vždy dařilo. Pozitivně pak vnímá fakt, že po problémech s dodavatelskou firmou se blíží dokončení teplovodu z Temelína.

„Je to další jistota, jak mít pro Budějovice čisté a cenově dostupné teplo. Uděláme vše proto, aby teplo z Temelína proudilo do města už v následující topné sezóně. Co je ale klíčové, teplárna je ve vlastnictví města a budeme tak moci kontrolovat a ovlivňovat cenu, aby byla co nejnižší. Plně souhlasím s názorem Martina Kuby, že díky blízkosti jaderné elektrárny máme unikátní šanci udělat z Budějovic město, kde se bude tvořit budoucnost jaderné energetiky neboť jádro je v našich klimatických podmínkách jediná možnost jak mít čistou energii, když nesvítí slunce nebo nefouká vítr,“ uzavírá úvahu o budoucnosti energií pro město Maroš.

„Dát Budějovicím příjemnou tvář i na dosud opomíjených, či zapomenutých místech není o velkých projektech ani o stovkách miliónů korun. Mnohdy je to o jednoduchých úpravách a především promyšlených investicích, které takové lokality promění k nepoznání. Navíc mohou poskytnout lidem místo pro aktivní odpočinek,“ zamýšlí se nad možnosti, jak rychle dát obyvatelům možnost užít si v hezkém prostředí volné chvíle Zbyněk Sýkora, figurující na jednom z čelních míst kandidátky občanských demokratů do českobudějovického zastupitelstva.

Připomíná, že už před minulými volbami občanští demokraté říkali, že je třeba se zaměřit na stavbu menších sportovních hal v blízkosti škol. „Za čtyři roky se bohužel nic nestalo, a tak stále chybí ve městě prostor, který by mohli děti, amatérští sportovci a třeba i parasportovci využít. Tomu se budeme věnovat. Chceme děti a mládež zvednout od počítačů a mobilů k pohybové aktivitě, a to je možné, pokud k tomu mají podmínky. Každý obyvatel Budějovic by měl mít šanci si ve svém volnu jít zaběhat, zahrát si fotbal, nohejbal, volejbal, tenis či si zaskákat na skateboardu. K tomu je třeba ale mít co nejvíc venkovních hřišť a workoutových míst, kde si mohou zasportovat všechny generace,“ shrnuje Zbyněk některé z cílů, s nímž jde do voleb tým Dáši Parmové.


Zadavatel ODS, zpracovatel ODS

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ODS, volby, Petr Maroš, České Budějovice, energie, Martin Kuba, Temelín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Spoléhat na to, že si energii odněkud dovezeme, se potvrdilo jako ošidné  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.