Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Bolí vás záda? Příčiny můžou být různé, ale nabízí se překvapivě jednoduché řešení

PR článek

Bolí vás záda, příčiny můžou být různé. Sedavé zaměstnání, vyhřezlá ploténka, skolióza nebo jednostranné zatížení svalů. Spirální stabilizace vám od bolesti pomůže. Jana Janíčková se o metodě spirální stabilizace (známé také jako SM/SP systém nebo cvičení s lany) dozvěděla jako pacient s bolestmi zad. Před dvanácti lety začala cvičit metodou spirální stabilizace a bolesti odezněly. Studovala přímo u autora metody, mezinárodně uznávaného lékaře Richarda Smíška, a po několika letech získala nejvyšší kvalifikaci: stala se lektorkou – specialistkou metody spirální stabilizace. V rámci Jihočeského kraje je v současnosti jedinou lektorkou, která může učit nejen veřejnost, ale také své kolegy lektory a fyzioterapeuty.

To, že metoda spirální stabilizace funguje a že dokáže pomoci ostatním, si Jana ověřila na řadě svých klientů, kteří k ní přicházejí s různými potížemi. Jeden z nich to popsal svými slovy: „Před dvěma roky jsem začal trpět bolestmi hlavy. Bolesti přicházely, když jsem stál, ale nejhorší bylo sedět. Naopak vleže bolesti ustávaly, takže bylo zřejmé, že souvisejí s držením těla. Navštěvoval jsem rehabilitace, byly celkem čtyři vedené dvěma různými fyzioterapeuty. Bohužel mi však konvenční metody pomáhaly jen částečně a problémy se stále vracely. Po roce a půl, na začátku roku 2022, jsem byl ve stavu, kdy bolest nastupovala jen pár hodin poté, co jsem vstal. Nemohl jsem vydržet v práci a jediné, co mi pomáhalo byla pozice v leže. Takto se nedalo již fungovat. Pak mi kolega z práce řekl, že existuje cvičení prozada.cz. Zaujaly mě přehledné stránky, kde je vše vysvětleno a online rezervační systém. Na termín běžné rehabilitace jsem čekal většinou tři měsíce, ale tady jsem mohl do týdne začít cvičit. Po měsíci cvičení mne bolesti hlavy začaly opouštět. Zmírnily se i bolesti ve tvářích a za očima. Po dalších dvou měsících i tyto příznaky vymizely. Díky cvičení SM systém jsem se zbavil bolestí, které mě omezovaly v běžném životě.”

Lektor specialista Jana Janíčková zodpovídá časté dotazy čtenářů

Jak tedy tato metoda funguje?
Spirální stabilizace je založena na přirozené stabilizaci těla v průběhu pohybu. Vytváří se pevný svalový korzet, který drží páteř v ideálně vzpřímené poloze.

SM/SP systém je unikátní rehabilitační metoda vyvíjená Dr. Smíškem od roku 1979. Je založená na procvičování svalových řetězců. Cvičení pomáhá nejen proti bolestem zad, ale funguje také jako skvělá prevence bolesti a deformací páteře.

Od čeho je odvozen název spirální stabilizace?
Naše tělo je při pohybu stabilizováno svalovými řetězci, které protahují páteř směrem vzhůru. Můžete si je představit jako spirálu, která obkrouží vaše tělo a protáhne ho do výšky. Protažení páteře směrem vzhůru umožňuje regeneraci meziobratlových disků (plotének), které jsou často přetížené a z toho důvodu vznikají bolestivé výhřezy nebo deformace.

Proč bolí záda?
Mnoho lidí má dnes sedavé zaměstnání a tráví většinu dne vsedě u počítače, s povolenými břišními svaly a shrbenými zády. To způsobuje napínání podélných svalů zad, které pak stlačují páteř. Ploténky mezi obratli pak nemají dostatečnou výživu a hůř se regenerují.

Pro koho je metoda vhodná?
Spirální stabilizací můžete vyřešit bolesti zad, vyléčit skoliózu nebo výhřezy plotének a vyhnout se tak operaci. Pravidelným cvičením se odstraňují špatné pohybové návyky. Metodu využívají také sportovci k regeneraci více zatěžovaných svalů. Je vhodná i pro rehabilitaci po operacích, dále řeší problémy s krční páteří a migrénou. Poslední dobou k nám chodí řada mužů, kteří pracují v IT a tráví u počítače deset a více hodin denně. Metoda pomáhá také maminkám, a to jak před porodem, tak i po něm – například při řešení rozestupu břišní stěny (diastázy).

Jak řešíte výhřezy plotének?
Cvičením metody spirální stabilizace se výhřez meziobratlového disku (ploténky) zcela vstřebá za 3–12 měsíců, cca 1 mm za měsíc. Výhřez bývá způsoben dlouhodobým přetížením páteře, což vytváří tlak na obratle a na ploténky. Případná operace odstraní samotný výhřez, ale příčina tlaku zůstává. Proto po operaci může dojít k obnovení potíží. Cvičení spirálních svalových řetězců protahuje páteř směrem vzhůru, odlehčuje tlak na ploténkách a umožňuje vstřebání výhřezu. Vracíme tak tělu jeho přirozené pohybové vzorce a učíme svaly znovu správně pracovat.

Je metoda známá i v zahraničí?
Ano, spirální stabilizace se cvičí po celém světě. Hodně cizinců také přijíždí k nám do Čech, aby se učili u autora metody a u těch, kteří mají nejvyšší certifikaci. V Jihočeském kraji jsem to v současné době jen já, takže za mnou do Budějovic přijíždějí třeba lidé z Německa nebo Thajska. Jsou to pacienti, ale i terapeuti, kteří chtějí začít vyučovat metodu u nich doma. V listopadu mě také čeká pracovní cesta do Mexika, kde budu pracovat s pacienty a zároveň školit terapeutku, která už několikrát byla v Čechách, aby se metodu naučila.

Komu byste spirální stabilizaci doporučila?
Cvičit může prakticky každý. Spirální stabilizace pomáhá lidem, kteří trpí bolestmi zad, skoliózou, výhřezem ploténky, deformitami nohou, mají před operací velkých kloubů nebo potřebují rehabilitaci po operaci. Cvičíme i s těmi, kteří trpí migrénami a problémy s krční páteří, budoucími maminkami i těmi po porodu. Můžou k nám chodit i úplně zdraví lidé, kterým záleží na tom, aby jejich tělo bylo v kondici anebo sportovci, kteří chtějí řešit nerovnoměrné zatížení svalů. Metoda pomáhá lidem žít bez bolesti.

Bližší informace a kontakt na Lektorku specialistu Janu Janíčkovou najdete zde.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Lektor specialista, Jana Janíčková, bolest zad, spirální stabilizace, bolest, pacient, skolióza, Jihočeský kraj, Česko, Mexiko, Německo, Thajsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bolí vás záda? Příčiny můžou být různé, ale nabízí se překvapivě jednoduché řešení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.