Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jak bránit Zemi před nebezpečnými asteroidy? Vypráví expert z Evropské kosmické agentury

PR článek

Minulý rok odstartovala ze Země kosmická sonda DART a po cestě dlouhé miliony kilometrů dorazila k planetce Didymos, jež je obíhána měsícem Dimorphos. Tento měsíc měří asi 200 metrů a sonda do něj cíleně velkou rychlostí narazila. Jednalo se tak o první pokus o řízené ovlivnění dráhy asteroidu. Až jednoho dne zjistíme, že se k Zemi blíží kosmické těleso, které by hrozilo srážkou s naší planetou, mohou se nám tyto vědecké zkušenosti hodit. O nebezpečí z vesmíru, možnostech obrany i o vědeckých misích přednáší ve středu 12. října 2022 v sále Hvězdárny a planetária České Budějovice Dr. Detlef Koschny, expert ESA a koordinátor vesmírných misí.

 Srážka s asteroidem není sci-fi. Ve Sluneční soustavě známe už kolem jednoho milionu asteroidů. Pak jsou tu ale ještě ty dosud neobjevené. Impaktní krátery, které pozorujeme na Měsíci, ale také na Zemi, napovídají, že k velkým střetům docházelo a stále dochází. „Bombardování asteroidy provází naši planetu odnepaměti a i v současnosti na zem dopadá kosmický materiál, v průměru asi sto tun ročně,“ tvrdí Miloš Tichý, vedoucí pracovník kleťské hvězdárny. „Velké nárazy nejsou časté a známe je spíše z historie, ale přesto je potřeba sledovat okolní vesmír, abychom případné hrozby mohli předvídat včas,“ upřesňuje.

Blízkozemní asteroidy jsou hlavním tématem vědeckého výzkumu na Observatoři Kleť. I proto si budějovická hvězdárna pozvala přednášejícího, který je pravým odborníkem na tuto problematiku. Dr. Detlef Koschny z Německa se v rámci ESA zabývá právě asteroidy i otázkou planetární obrany. Působil jako koordinátor několika kosmických misí a bude přednášet i o aktuálních možnostech lidstva, jak čelit případným hrozbám z vesmíru. Přednáška v anglickém jazyce začíná v 19:00 a vstupenky zdarma je nutné si předem rezervovat na stránkách Hvězdárny. Tlumočení do češtiny bude zajištěno.

Observatoř Kleť je pobočkou Hvězdárny a planetária České Budějovice a patří ke světové špičce ve výzkumu planetek a komet. Zabývá se astrometrií - měřením přesných poloh těchto kosmických objektů, včetně těch blížících se - či přímo křižujících dráhu Země. Spolu s celosvětovou sítí observatoří tak funguje jako kosmická hlídka a pomáhá zjišťovat, od kterých asteroidů by nám mohlo hrozit nebezpečí potenciální srážky. Kleť úzce spolupracuje s ESA na mezinárodních projektech pozorování.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky hvězdárna, planetárium, Evropská kosmická agentura, asteroid, Země, vesmír, České Budějovice, DART, Sluneční soustava, Měsíc, kosmická sonda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak bránit Zemi před nebezpečnými asteroidy? Vypráví expert z Evropské kosmické agentury  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.