Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Díky vypínačům je při poruše méně domácností bez proudu. V kraji jich jsou desítky

Speciální vypínače, takzvané reclosery, zajišťují větší stabilitu distribuční sítě například při bouřkách nebo vichřicích nebo zrychlují opravy vedení elektrického proudu. Společnost Eg.d jich má po celém Česku rozmístěných přes 150, přičemž na jihu Čech a na Pelhřimovsku jich je více než šest desítek. A právě ve východní části Jihočeského kraje a na Pelhřimovsku letos přibyde dalších patnáct vypínačů.

Eg.d spravuje v Česku přes 66 tisíc kilometrů vedení, do jehož modernizace každoročně investuje více než pět miliard korun. Součástí investic jsou i speciální vypínače, takzvané reclosery. Jedná se o zařízení, které je v případě poruchy schopné vypnout a následně opět zapnout daný úsek vedení elektrického proudu. Jejich hlavním přínosem je snížení počtu domácností, které zůstanou v případě mimořádných událostí, jako jsou například vichřice či silné bouře, bez proudu. Mimo to ale také například zkracují dobu lokalizace poruch a tím i snižují čas potřebný k jejich odstranění a obnovení dodávky elektrického proudu.

Po celém Česku je aktuálně více než 150 recloserů, přitom na území Jihočeského kraje a na Pelhřimovsku jich v současnoti operuje téměř polovina – zhruba šest desítek. Vypínače se obvykle instalují na předem vytipovaná místa kmenových linek, kde při výpadcích hrozí omezení většího počtu domácností, nebo tam, kde častěji dochází k poruchám. Každoročně jich v síti přibydou desítky, a právě ve východní části Jihočeského kraje na Jindřichohradecku a Dačicku a také na Pelhřimovsku jich letos společnost nainstaluje dalších patnáct. Cílem je, aby bylo distribuční území pokryto rovnoměrně.

„S jejich instalací jsme na vybraná místa začali v roce 2019. Během letošního roku se nové vypínače objevily například v okolí Studené, Slavonic, Kardašovy Řečice, Vlkova nebo nejnověji u Pluhova Žďáru,“ vyjmenovává vedoucí Regionální správy Jindřichův Hradec Michal Vogel. Poslední zmiňovaný vypínač u Pluhova Žďáru pomůže například omezit dopady případných poruch obcím a odběratelům na severozápad od Jindřichova Hradce směrem na Soběslav. Ty jsou totiž napájeny právě z jindřichohradecké rozvodny.

Větší stabilita dodávek energie v obcích na Lipensku

Další vypínače operují například na Lipensku u rozvodny Lipno, odkud proud zásobuje aglomeraci obcí Lipno nad Vltavou a Frymburk a dále pokračuje zalesněným územím až do Černé v Pošumaví. Právě v této části dochází často k poruchám vedení. „Dříve, když byl spínací prvek s ochranou pouze na rozvodně Lipno, byli při poruše omezováni odběratelé na celém vývodu včetně obcí Lipno nad Vltavou a Frymburk až do Černé v Pošumaví. Dnes máme nainstalovaný recloser za Frymburkem a při poruše mezi touto obcí a Černou v Pošumaví už nejsou omezovaní odběratelé z Frymburku a Lipna nad Vltavou, tam je energie dále k dispozici,“ zmiňuje vedoucí dispečinku v Českých Budějovicích Jan Chromý.

Investice do jedné etapy instalace recloserů, která zahrnuje vždy několik kusů, se pohybují v řádu jednotek milionů korun. Modernizace sítě pomocí vypínačů je kromě jiného také součástí mezinárodního projektu ACON Smart Grids. „Při modernizaci sítě se snažíme využívat nových technologií. S instalací recloserů jsme začali už zhruba před deseti lety, tehdy se jednalo o pilotní projekt. Jelikož se osvědčili, jejich počet se v posledních letech zvyšuje a zahušťujeme je do sítě tak, abychom co nejlépe zabezpečili dodávku elektrické energie zákazníkům,“ podotýká vedoucí managementu sítí a strategických projektů Eg.d Libor Kolář.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Eg.d

Štítky elektrická, energie, proud, vypínač, recloser, elektřina, výpadek, porucha, modernizace, Česko, okres Pelhřimov, elektrický proud, Jihočeský kraj, Frymburk, instalace, Lipno nad Vltavou, Jindřichův Hradec, Pluhův Žďár

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Díky vypínačům je při poruše méně domácností bez proudu. V kraji jich jsou desítky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.