Počasí dnes9 °C, zítra9 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Kvůli ochraně páchníka ošetřili odborníci na jihu Čech sedm stovek dubů

Za posledních pět let prořezali odborníci na jihu Čech více než sedm stovek vzrostlých dubů. Důvodem je ochrana kriticky ohroženého brouka páchníka hnědého. Nyní odborníci provádějí ořezy například v lokalitě Vrbenských rybníků v Českých Budějovicích.

Projkt CZ-SK South Life trvá od roku 2017 a končit má v roce 2024. Jeho cílem je záchrana kriticky ohroženého brouka páchníka hnědého. Odborníci kvůli tomu během pěti let ošetřili více jek sedm stovek vzrostlých dubů. Na stromech, kde je prokázaný nebo pravděpodobný výskyt tohoto kriticky ohroženého brouka provádějí zdravotně bezpěčnostní ořezy. 

Páchník hnědý dosahuje délky kolem 30 milimetrů. Dospělý brouk se ve slunečných dnech objevuje na kmenech stromů a vydává charakteristický zápach, který mu dal české rodové jméno.

„Jedná se o opatření arboristické povahy pro dlouhodobé udržení vhodných podmínek k výskytu larev páchníka ve stromech. Prioritním cílem je nejen zajištění optimálního stavu dutin, ale i udržení a zlepšení zdravotního a bezpečnostního stavu těchto stromů a prodloužení jejich životnosti. Při prvotním monitoringu byly totiž zjištěny negativní faktory jako ubývání stromů vhodných k vývoji páchníka kácením a jinými vlivy, jejich poškozování, nedostatečné zajištění věkové struktury porostů, spontánní zarůstání vhodných dřevin náletovými dřevinami, či přímé poškozování nebo likvidace stromových dutin,“ uvedla vedoucí projektu CZ-SK South Life Eva Ježková.

Projekt se zaměřuje také na nevhodné dřeviny, které nadměrně zastiňují a ohrožují už obsazené i potenciálně osídlitelné stromy. „Naší další aktivitou je také výsadba listnatých dřevin k zajištění dlouhodobé kontinuity vhodných podmínek pro výskyt páchníka,“ říká Ježková. Odborníci nyní pracují například v okolí Blatné, Hlubocké hráze, Hlubocké obory, Lužnice a Nežárky, Vlašimské Blanice, Vrbenských rybníků a Sokolího hnízda a bažantnice. 

Jaký efekt bude mít celý projekt zatím nelze říct. „Tento celoevropsky chráněný, ohrožený a vzácný saprofilický druh brouka je specificky vázán na dutiny starých stromů a mrtvé dřevo. Dílčí výsledky budou podle ochránců přírody známy až za několik let,“ uzavřela Ježková.

Ohodnoť článek

Foto CZ-SK South LIFE

Štítky příroda, Jihočeský kraj, dub, páchník hnědý, strom, Česko, dřevina, projekt, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli ochraně páchníka ošetřili odborníci na jihu Čech sedm stovek dubů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.