Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Kluziště, vyhlídkové kolo, ale i novinky. Advent v Budějcích bude bez omezení

Něco málo přes dva týdny zbývají do začátku Českobudějovického adventu. Po dvou letech, kdy trhy přerušil covid, by se měla celá akce konat v plné verzi, bez jakýchkoli omezení. Návštěvníci se tak mohou těšit jak na kluziště, tak na vyhlídkové kolo, věž a bohatý doprovodný program. Organizátoři se navíc s novým vedením městem domluvili na větší finanční podpoře.

S velkým napětím lidé v Českých Budějovicích očekávali, jak budou letos vypadat vánoční trhy a program na českobudějovickém náměstí. „Jsme velmi rádi, že po dvou letech se mohou návštěvníci a obyvatelé města těšit na Českobudějovický advent v té podobě, na kterou byli zvyklí z předchozích let,“ řekla dnes Lenka Střítecká z agentury Art4promotion, která trhy posledních pět let pořádá.

I přesto, že se všude mluví o omezování mimo jiné kvůli zvyšujícím se cenám energií, v Českých Budějovicích vše proběhne jako před covidovými lety. Přibude také několik novinek, mezi nimi například fotokoutek. „Jinak jsme pojali Ježíškovu dílnu, spojili jsme se s českobudějovickými řemeslníky, pro děti nabídneme ukázky řemesel, budou se učit vyrábět staročeské ozdoby, paličkovat," popsala jednatelka firmy.

Rozsvícení vánočního stromu a přílet anděla

Na náměstí tak letos nebude chybět kluziště kolem Samsonovy kašny, vánoční vyhlídkové kolo, vyhlídková věž nebo zvonek přání. Zachovány zůstanou také tradiční akce jako je rozsvícení vánočního stromu nebo přílet anděla. „Jsou to akce, na které se Budějčáci těší, a které mají s adventem spojeny. Určitě po té dvouleté pauze chceme, aby se tradice znovu obnovila a mohli jsme tyto hezké zážitky zprostředkovat i dětem,“ popsala nová budějcká primátorka Dagmar Škodová Parmová (ODS).

Stavba tradičního městečka by měla začít v nejbližších dnech, samotný Českobudějovický advent odstartuje 18. listopadu, o týden později bude otevřeno kluziště a začne živý doprovodný program na hlavním pódiu. Ten je podle organizátorů připravený do 23. prosince, poté se vše přesune jen do vnitřní části městečka. Úplný konec adventních trhů bude letos už 31. prosince, tedy o týden dřív.

„Město České Budějovice má do konce roku zafixované ceny energií, takže oproti předchozím ročníkům se náklady na energie nijak nezvýší. Nebyla už ale jistota, jak budou ceny energií vypadat v novém roce, proto jsme se s městem dohodly na tom, že advent o ty lednové dny zkrátíme,“ vysvětlila důvody Střítecká.

Podpora města

Celkové náklady na Českobudějovický advent se pohybují v řádech milionů korun. Organizátoři se s novým vedením města domluvili na větší finanční podpoře. Město podle Střítecké převzalo náklady na zajištění ledového kluziště, elektrických rozvaděčů a odpadového hospodářství. „Jde o částku dvou milionů korun,“ uvedla náměstkyně primátorky pro kulturu Zuzana Kudláčková (Piráti).

Podle jihočeského hejtmana a českobudějovického radního Martina Kuby (ODS) má město natolik silný rozpočet, aby náklady na adventní trhy zvládlo. „Procházíme obdobím, kdy na společnost dopadají samé negativní zprávy. A o to víc si potřebujeme užít trochu toho normálního života. Poslední dva roky byly trhy takové, jaké byly, a já bych byl opravdu nerad, kdybychom žili ve světě, kde budeme všechno přepočítávat jen na peníze. Protože hodnotu nemají jen peníze, ale také zážitky a minuty, které v tom čase máme,“ komentoval Kuba. Dodal, že s propagací celé akce bude nově pomáhat také Jihočeská centrála cestovního ruchu. Ta by měla o programu a celé akci informovat na svých webových stránkách a všech kanálech, které centrála spravuje. Propagační kampaň má začít 10. listopadu.

Po tomto ročníku bude radnice hledat nového provozovatele trhů. Smlouvu chce uzavřít znovu na pět let. O tom, kdo bude akci pořádat v dalších letech, by mělo být jasno do konce prvního čtvrtletí příštího roku.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky advent, adventní trhy, českobudějovický advent, město, České Budějovice, energie, Martin Kuba, ODS, Zuzana Kudláčková, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kluziště, vyhlídkové kolo, ale i novinky. Advent v Budějcích bude bez omezení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.