Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Nová dětská knížka o Budějcích přichází na pulty knihkupectví

PR článek

Autorka Jitka Pöchmannová spolu s ilustrátorkou Hanou Jinderlovou vytvořily nejen knížku plnou veršovaných příběhů a líbezných obrázků, ale i návod, jak dětem poutavě představit město České Budějovice.

Jak se říká, v Českých Budějovicích by chtěl žít každý, ale každý neví, že zde žije i Hastrmánek Otakárek, který zná spoustu pohádek, příběhů a pověstí. V obrázkové, veršované knížce Hastrmánek Otakárek českobudějovické vyprávěnky, se Otakárek spolu se svými kamarády vydává na procházku Českými Budějovicemi a láká čtenáře k výletu, na kterém se všední místa mění na tajemná a staré příběhy ožívají...

„Narodil se hastrmánek zelený, jak rosnička.“

No to není nic výjimečného, prostě hastrmánci se zelení rodí, i když zrovna Otakárek měl jako vodnické miminko zelenou barvu opravdu nádhernou. Ostatně pozorný čtenář to může hned na prvním obrázku v knížce posoudit. Ale pozor, hned po jeho narození hrozilo, že hastrmánkův taťka vodník vymyslí svému zelenému synkovi opravdu podivné jméno. No uznejte sami, představte si, že by se ten krásný vodníček jmenoval Čvachta nebo Bublík! Naštěstí tu byla hastrmanská babička a ta hned přispěchala s první vyprávěnkou, ve které prozradila dávné tajemství této vodnické rodiny.

A tak byl vodníček pokřtěn jako Otakárek a kdo bude chtít, zjistí v knížce proč.

Otakárek je sice stydlivý, ale současně i velmi zvědavý, a tak si našel jednou u slepého ramene řeky Malše kamarády. Slovo dalo slovo a vydal se s nimi na procházku po Českých Budějovicích.

O tom, že nedaleko Samsonovy kašny na náměstí je bludný kámen, se ví, ale jenom Otakárek ví to, že „Malé víly zapomněnky, a bludičky ztracené, za nocí se setkávají u bludného kamene.“ Jak víly zapomněnky a ztracené bludičky vypadají se naprosto přesně dovíte taktéž v knize. A vězte, že paní Hana Jinderlová, která tuto líbeznou knížku pro děti a jejich rodiny ilustrovala, si inspiraci pro víly a bludičky brala právě na náměstí nedaleko kašny, kde denně proudí mnoho krásných dívek a paní. Kdo ví, možná na tomto obrázku poznáte někoho z Vašeho okolí.

Někdo projde okolo Rabštejnské věže bez povšimnutí, ale někoho vnímavého může v jejím okolí lehce zamrazit. Není divu! Vždyť v této věži kdysi bývala šatlava. A nebyli do ní vsazováni jenom ti, kteří si to zasloužili. Občas se do šatlavy dostali i takoví nešťastníci, jako byl třeba siroteček Lojzíček, o kterém Otakárkovi vyprávěla jeho babička. Ale s Lojzíčkem to nakonec dopadlo dobře. Jaké ho čekalo překvapení, když se v šatlavě ráno probudil? Také o tom vyprávi tato knížka.

A proto neváhejte! Právě teď nastává ten čas, kdy můžete svým dětem koupit k Vánocům pravou Budějckou knížku, která Vám i Vašim dětem bude milým průvodcem po našem krásném městě.

Knihu seženete za 249,- korun v budějovických knihkupectvích nebo přímo u vydavatele na adrese Šumavská 3 (proti nemocnici) a na www.kopp.cz
 

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky knížka o Budějcích, Kopp nakladatelství, Hana Jinderlová, Jitka Pöchmannová, Hastrmánek Otakárek, kniha, České Budějovice, obrázek, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová dětská knížka o Budějcích přichází na pulty knihkupectví  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.