Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Jihočeský kraj bude v příštím roce hospodařit se schodkem 1,35 miliardy korun

Jihočeský kraj bude v příštím roce zřejmě hospodařit se schodkem 1,35 miliardy korun. Počítá s příjmy ve výši 24,49 miliardy a výdaji 25,84 miliardy korun, což je v obou případech více než v rozpočtu letošním. Rozdíl pokryje z rezerv z minulých let. Rozpočet pro rok 2023 schválila rada Jihočeského kraje.

Rozpočet se schodkem téměř 1,4 miliardy korun si Jihočeský kraj loni naplánoval i na letošní rok. Předpokládal příjmy 21,8 miliardy korun a výdaje 23,2 miliardy korun. Jaká bude skutečná bilance, určí až účetní uzávěrka.

V porovnání s minulými lety si kraj na příští rok nově vytvoří rezervu na zvýšené ceny energií ve výši 350 milionů. Reaguje tak na situaci na trhu, kdy se ceny v průběhu roku několikrát změnily. „Rostoucí ceny energií, pohonných hmot, stavebních prací a dalších položek se projeví ve zvýšených provozních a investičních výdajích, ale konstrukce rozpočtu zůstává stejná," uvedl náměstek hejtmana Tomáš Hajdušek (ODS). Letos Jihočeský kraj očekává náklady na energie a pohonné hmoty i pro jím zřizované organizace více než 370 milionů korun. Pro příští rok počítá s tím, že částka přesáhne 600 milionů korun.

Na investice chce kraj uvolnit rekordních 4,7 miliardy korun. „Hospodaříme s tím, co máme, nečerpáme úvěry, a přesto jsme díky rozumné rozpočtové politice a přísnému řízení výdajů schopni pro Jihočechy zabezpečit všechny potřebné služby a ještě investovat do rozvoje kraje. V rezervním fondu by nám na konci roku 2023 mělo zůstat přes jednu miliardu korun," uvedl Hajdušek.

Dodal, že prioritou mezi investicemi jsou především dopravní stavby. Jde například o dokončení jižní tangenty kolem Českých Budějovic, obchvat ve Vlachově Březí na Prachaticku, nový most v Týně nad Vltavou nebo dokončení rekonstrukce mostu v Plané nad Lužnicí na Táborsku. Kraj rovněž připravuje obchvat obce Žár na Českobudějovicku nebo zahájení přípravy obchvatu Kaplice na Českokrumlovsku. „Vedle toho zahájíme výstavbu nového centra sociálních služeb v Jindřichově Hradci a budeme pokračovat v rozšiřování muzea Jana Žižky v Trocnově," řekl Hajdušek.

Jihočeský kraj v příštím roce předpokládá příjem z daní ve výši 8,6 miliardy korun. Hajdušek uvedl, že se jedná o opatrnou variantu, protože ministerstvo financí očekává částku přibližně o tři procenta vyšší. Krajský rozpočet ještě musí schválit na svém zasedání 15. prosince jihočeští zastupitelé.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky správa, hospodářství, rozpočet, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj bude v příštím roce hospodařit se schodkem 1,35 miliardy korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.