Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Na česko-rakouské hranici roste průmyslová zóna. Podle starosty je klíčová, opozici vadí kamiony

Vznikla na počátku 90. let a funguje dodnes. Průmyslová zóna na Jindřichohradecku se rozkládá na české i rakouské straně a je důležitým centrem pro zaměstnávání lidí z Českých Velenic a okolí. Nyní tam vznikají tři nové haly. Využije je firma z nedalekého Schremsu. Opozice má k záměru částečné výhrady mimo jiné kvůli dopravě.

O záměru informovala společnost Swietelsky stavební, která od října staví první budovu na ploše 2 500 metrů čtverečních. Do nových hal investuje firma Astro - Invest. 

„Zbylé dvě přibudou postupně. Termíny ještě nejsou známy. Využívat je bude Erik Meindl z nedalekého rakouského Schremsu, provozující mezinárodní kamionovou dopravu. Ten je také jednatelem investorské firmy,“ uvedl v tiskové zprávě mediální zástupce Swietelsky stavební Zdeněk Zuntych.

První hala bude hotová v létě příštího roku. Konstrukce haly je podle stavební firmy provedena jako prefabrikovaný železobetonový skelet s opláštěním ze sendvičových panelů vyplněných kvůli požární odolnosti minerální vatou.

České Velenice jsou třetinovým akcionářem Hospodářského parku Access. Podniká v něm 22 subjektů se zhruba 1 800 zaměstnanci.

Na střeše se má objevit bezemisní energetický zdroj v podobě vzduchotechnických jednotek. Ty zajišťují vytápění, chlazení a větrání na principu tepelného čerpadla. V podlaze haly pak vzniknou kolejnice, na kterých bude jezdit variabilní regálový systém. „Pro toto ekologické řešení se investor rozhodl vzhledem k současným vysokým cenám energií,“ dodal Pavel Rouha, ředitel závodu Pozemní stavby Jih společnosti Swietelsky stavební.

Starosta Jaromír Slíva (Společně pro Velenice) řekl, že je existence areálu klíčová pro zajíštění zaměstnanosti pro občany celého regionu. „Bez investorů, kteří zde vytvořili a nadále vytvářejí pracovní místa, by většina lidí musela hledat práci za cenu dojíždění na velké vzdálenosti a s velkou pravděpodobností by docházelo i k odlivu našich obyvatel,“ vzkázal v tiskové zprávě starosta.

Opoziční zastupitel Daniel-Andreas Kremzow (Iniciativa prosperující České Velenice) vnímá podle svých slov rozvoj hospodářského parku rozpačitě. Přináší různá úskalí, říká. 

„Jako jeden z hlavních problémů vidím kamiónovou dopravou, která směřuje především do firmy Magna Cartech. Ta se za poslední léta zesiluje, což zatěžuje město a jeho obyvatele. Výstavba pobočky spediční firmy Meindl bude znamenat další navýšení kamionové dopravy přes centrum našeho města. Dlouho se mluví o nové silnici, která by odklonila dopravu kamionů i dojíždějících zaměstnanců osobními auty a autobusy z okolí. Realizace této silnice je však v nedohlednu, neboť výstavba takové komunikace by pro město znamenala příliš velký náklad,“ řekl Budějcké Drbně Kremzow. 

Věc podle něj zástupci města již v minulosti řešili s Jihočeským krajem, jelikož by došlo na přeložení silnice třetí třídy vedoucí přes Žižkovo náměstí do ulice Čsl. Legií, kam je nyní vjezd kamionů zakázán. 

Hraniční přechod v průmyslové zóně. Foto: Jakub Bartoš

„V novém uzemním plánu je vytyčená trasa nové přeložky, která by měla odklonit kamionovou dopravu, kdy se však teto silnice dočkáme, není jasné. Již v minulosti proběhly jednaní s krajem. S panem starostou jsme se nedávno bavili, že je potřeba nepolevovat a dál intenzivně s krajem jednat,“ sdělil opoziční zastupitel. 

Ten vidí další úskalí v tom, jaký typ firem v areálu investuje. To souvisí s větší poptávkou po nové pracovní síle, která v regionu chybí. Počet obyvatel navíc v Českých Velenicích výrazně nevzrůstá a zahraniční pracovníci bydlí v místních ubytovnách. 

Průmyslová zóna vznikla na ploše 83 hektarů díky smlouvě mezi Rakouskem a tehdejším Československem na začátku 90. let. Zhruba 50 hektarů zasahuje do území České republiky. Podle webu Access Industrial Park se v areálu prodávají pozemky s výměrou od jednoho tisíce metrů čtverečních. Informativní cena za jeden metr čtvereční je 15 eur bez DPH.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Daniel-Andreas Kremzow

Štítky české velenice, průmyslová zóna, podnikání, byznys, investice, česko, rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na česko-rakouské hranici roste průmyslová zóna. Podle starosty je klíčová, opozici vadí kamiony  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.