Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Sníh byl v Budějcích na Štědrý den naposled v roce 2007

I přesto, že sníh k Vánocům neodmyslitelně patří, za posledních 30 let si ho lidé v Českých Budějovicích na Štědrý den příliš neužili. Podle statistik Českého hydrometeorologického úřadu sněžilo v krajském městě 24. prosince přesně šestkrát. Sněhová pokrývka přitom ale nebyla vyšší než jeden centimetr.

Přesně 15 let uběhlo od doby, kdy se lidé v Českých Budějovicích radovali z bílých Vánoc. Za posledních třicet let sněžilo v krajském městě na Štědrý den podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) pouze šestkrát. Alespoň jeden centimetr sněhu tady zaznamenali meteorologové 24. prosince naposledy v roce 2007. 

Z dat ČHMÚ po roce 2000 vyplývá, že pravděpodobnost bílých Vánoc v Budějcích je relativně malá. „Rozdíly v pravděpodobnosti Vánoc na sněhu jsou dány zejména nadmořskou výškou. V oblastech jako je východní Polabí, jižní Morava, jihozápadní Plzeňsko, okolí Prahy nebo Českých Budějovic je pravděpodobnost bílých Vánoc nižší než 20 procent. Ve středních polohách se pravděpodobnost zvyšuje na hodnoty mezi 30 a 40 procenty. Ve vyšších polohách je pravděpodobnost Vánoc na sněhu cca 40 až 60 procent. Na horách pak přesahuje zpravidla 80 procent, na hřebenech pohraničních hor i 90,“ uvedli meteorologové v tiskové zprávě.

Prvenství si ale Budějce drží na opačné straně zimního žebříčku. V roce 1977 tady meteorologové naměřili historicky nejvyšší teplotu v republice, a to 14, 2 stupně Celsia. Největší zima byla v roce 1940, kdy rtuť teploměru klesla na -21,2 stupně Celsia. 

Letošní Štědrý den statistiky ČHMÚ nijak výrazně nezmění. Podle předpovědi má být na jihu Čech oblačno, místy přeháňky s teplotou kolem 8 až 11 stupňů Celsia. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky sníh, štědrý den, čhmú, počasí, statistika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sníh byl v Budějcích na Štědrý den naposled v roce 2007  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.