Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Umělá inteligence je tady a my se buď adaptujeme nebo prohrajeme, říká Dalibor Jaroš, spolumajitel skupiny INIZIO

PR článek

Vlastní společnost INIZIO. Je programátor. Je v pozadí. A na rozdíl od hlučnějšího Honzy z Inizia je Dalibor Jaroš raději za monitorem, kde řeší složité problémy, než aby mluvil. Pro tento rozhovor ale udělal výjimku a říká: „Umělá inteligence změní trh. Adaptujte se nebo možná nepřežijete.“

Poslední dobou lidi děsí nástup umělé inteligence. Jak se na to díváte z pozice člověka, který ji vyvíjí?
Je to výzva. Může to znamenat, že se radikálně změní většina oborů a zatřese to pracovním trhem. Vidíme, že umělá inteligence úžasně pomáhá. Zjednodušuje práci. Poskytuje velkou konkurenční výhodu. Neměli bychom si nechat ujet vlak. Umělá inteligence tu je a bude. Adaptujte se nebo prohrajete.

Proč jsou programátoři tak dobře placení?
Dobře placeni jsou dobří programátoři.

Špičkoví programátoři jsou placeni extrémně. Mají vyšší výplaty než ředitelé velkých korporací. A proč?

Protože jsou trochu blázni, kteří chtějí přemýšlet nad složitými problémy a jsou posedlí tím, že je vyřeší. Zní to možná banálně, ale většina lidí to vzdá. Možná to zkusí podruhé. Možná po sté. Ale špičkoví programátoři selhávají a zkoušejí to znovu tak dlouho, až si jejich okolí ťuká na čelo a myslí si, že jsou trochu šílení. A možná má to okolí trochu pravdu (smích).

Takoví lidé nemají běžnou pracovní dobu. Někdy je práce spolkne, že zapomenou jíst. Jsou to podivíni a my si tyto podivíny hýčkáme a jsme hrdí, že s nimi můžeme pracovat.

Takže, programátora nedefinuje, jaký programovací jazyk používá, ale jak se umí postavit k řešení problému.

Jak se pozná člověk, který má talent pro programování?
Umí třeba Googlit. Ale nesmějte se. To, co chci říct je, že umí velmi chytře hledat. Umí pokládat čistě promyšlené dotazy. 

Takže je jako dobrý novinář?
(smích) No, možná trochu. Ten programátor ale pak na ty otázky také sám odpovídá. 

Jak dlouho trvá, než se z nováčka stane skutečně platný vývojář?
Vidíme, že když k nám přichází nováček, který má skutečnou chuť se učit, začne být pro náš tým užitečný už během prvních tří měsíců.

Váš největší klient je kanadský katastr nemovitostí. Jak se povede budějckým klukům získat takového zákazníka?
V roce 2010 jsme vyrobili za 100 EUR webové stránky pro jednoho německého podnikatele, pana Maiera. To nebylo moc peněz, protože to vlastně ani nepokrylo benzín na cestu do Stuttgartu, kam jsme jeli na obchodní jednání.

A protože jsme byli velmi levní, rychlí a dělali jsme dobrou práci, dostali jsme od něj v průběhu let další zakázky. Prakticky jsme pro něj pracovali 5 let za kapesné.

On následně přijal pozici technického ředitele v kanadském technologickém startupu a chtěl si nás vzít s sebou jako vývojářský tým, protože jsme byli ti nejlepší, s kým kdy pracoval.

No, a ten startup za pár let koupila kanadská vláda. A pak se stalo něco divného, co nikdo nečekal. Šéf kanadského katastru nás pozval do Vancouveru, abychom jejich IT týmu ukázali, jak naše aplikace funguje. Naši kluci tam odletěli a natolik je ohromili, že po návratu řekli: „Oni chtějí, abychom vyvíjeli katastr.“

Je to trochu jako z pohádky. Čeští kluci si koupili letenky ve slevě, přiletěli teplákách do velkého světa a vrátili jsme se se smlouvou na miliony dolarů. 

Říká se, že sehnat programátora je dnes skoro těžší než řemeslníka. Platí to i v INIZIU?
My toto naštěstí nemusíme řešit. Hlásí se nám dostatek programátorů. Ale rozumím Vám. Vím, že jiné IT firmy s tímto bojují.

Doporučil bych jim nesoustředit se jen na „hotové“ programátory. Většina našich špičkovějších programátorů k nám také nepřišli jako senioři. Byli to na začátku kluci s velkým zápalem a chtěli se učit. A měli odvahu. Myslím, že by se lidé neměli bát jít za svými sny.

Stále mě i po 15 letech překvapuje, kolik velmi chytrých lidí touží stát se programátory, ale nemají dost odvahy to alespoň zkusit.

Řekněte nám jaká byla největší výzva, které jste čelili při vývoji aplikací za posledních 5 let, a jak jste ji překonali.
Byly jich stovky. Uvedu pár příkladů.

Před pár lety se programátoři v Googlu rozhodli, že nebudou firmám poskytovat informace o pozicích klíčových slov. To mohlo prakticky ze dne na den položit jednu z našich služeb Collabim (zabývá se monitoringem pozic webových stránek ve vyhledávání).

A jak jsme to vyřešili? Prostě jsme 2 měsíce jsme pracovali na směny 24 hodin denně a zkoušeli stále nová řešení. Jak algoritmus Google porazit? Nebo spíše porazit jejich vývojáře. Nakonec jsme po stovkách neúspěšných řešení přišli na jedno jediné, které fungovalo. A vyhráli jsme.  

Jako jedna z nejrychleji rostoucích českých technologických firem máte více dnes desítky tisíc zákazníků. Jaká je jedna věc, která vám pomáhá růst rychleji, než se to daří skoro všem vašim konkurentům?
Máme hlad. Chceme být úspěšnější, než ostatní.

Chceme obsloužit více klientů a poskytnout jim lepší službu a navíc levněji, než kdokoliv jiný. 

Ono je to zvláštní, ale když toto funguje, tak nejen, že můžete být levní pro své zákazníky, ale zároveň špičkově platit své zaměstnance. Protože špičkové služby využívá tak velké množství uživatelů, že i když vám platí jen pár stovek měsíčně, je z toho ve finále hodně peněz. Podívejte se na Netflix.

Jak to myslíte?
Předplatné je levné. Stojí 10 dolarů měsíčně a dostanete za něj miliony filmů. Ale díky stovkám milionům zákazníků si nyní Netlix může dovolit dražší produkci než Holywood a přeplácí herce, režiséry i producenty. My chceme být takový menší budějcký technologický Netflix.

Hodně lidí ví, že skupina INIZIO nemá žádné externí financování, což dnes není u úspěšných technologických startupů běžné. Proč jste si vybrali cestu bez investorů?
Chceme být pány svých životů a kariéry. Chceme dělat rozhodnutí, která se nám vyplatí ne za kvartál, ale za 10 či 20 let. A to by s investory byl problém. 

Nechceme firmu napumpovat a prodat.

S některými našimi kolegy pracujeme přes dekádu. A já bych chtěl, aby to alespoň dalších 30 - 40 let vydrželo.

Když narazíte na skvělé lidi, chcete je mít na celý život. Nebo alespoň na celou kariéru.

Technologie se neustále vyvíjí. Trh se mění extrémně rychle. Jak se chcete udržet na vrcholu?
Musel bych odpovědět úplně stejně, jako na první otázku. A pak bychom se dostali do nekonečné smyčky. A to, jako programátor, nemohu dopustit. (smích)

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky inizio, dalibor jaroš, rozhovor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Umělá inteligence je tady a my se buď adaptujeme nebo prohrajeme, říká Dalibor Jaroš, spolumajitel skupiny INIZIO  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.