Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Bývalé vedení města mělo nakoupit extrémně drahé energie. Je to úplně absurdní, uvedl hejtman Kuba

Minulé vedení města nakoupilo podle současné koalice extrémně drahé energie na následující dva roky. Podle jihočeského hejtmana Martina Kuby (ODS) město energie nakoupilo v srpnu, kdy byly ceny jedny z nejvyšších. Bývalé vedení města ale s tvrzením nesouhlasí. Ceny energií bylo podle nich téměř nemožné predikovat.

„Je to typická ukázka toho, jak tady minulé vedení města naprosto ignorovalo nějaké zájmy města a racionální úvahu, jak se má chovat. Město nakoupilo energie v situaci, kdy ceny byly extrémně vysoké a každému v republice muselo být jasné, že s tím buď vláda něco udělá nebo ten systém prostě nevydrží,“ řekl hejtman jihočeského kraje a českobudějovický radní Martin Kuba (ODS) novinářům.  

Město má podle současného vedení cenu energie na následující dva roky za 15 tisíc korun za megawatthodinu. Jihočeský kraj přitom podle hejtmana nakoupil u stejného dodavatele, kterým je pro obě instituce společnost ČEZ ESCO, energie později, a to za spotové ceny, které se pohybují kolem 130 euro (cca 3 250 korun) za megawatthodinu. „My tedy v tuto chvíli bereme energie levnější, než je strop,“ řekl Kuba.

Město má jako ostatní instituce nebo firmy díky rozhodnutí vlády cenu energií zastropovanou na pěti tisících. Zbytek tedy doplácí stát. Zastropování platí ale jen na rok 2023. „My teď budeme muset vyřešit, jak tuto situaci pojmout, protože pak by nás mohlo čekat, že na trhu budou laciné energie, stát je už dotovat nebude, protože nebude důvod, a město bude mít uzavřenou smlouvu, na základě které bude nakupovat energie za 15 tisíc megawatthodinu až do srpna 2024. Je to úplně absurdní a neumím si teď reálně představit, jak to budeme řešit,“ dodal Kuba.

Podle bývalého primátora Jiřího Svobody (ANO) spadal nákup energií pod náměstka hnutí Občané pro Budějovice Ivo Moravce a na starost ho měli městští úředníci. „Na vedení jsme si říkali, že budeme muset energie nakoupit, ale neřekli jsme, že (zrovna) teď nakoupíme. Pokud si dobře vzpomínám, tak to bylo na úvaze hlavní (městské) energetičky, aby vybrala vhodný okamžik a nakoupila,“ řekl pro ČTK Svoboda. Nákup energií v srpnu 2022 je pro něj podle jeho slov novou informací.

Bývalý náměstek Ivo Moravec redakci napsal, že výběr dodavatele proběhl na konci června a má být na tři roky. Podle něj se situace s cenami energií na trhu před nákupem neustále měnila a bylo takřka nemožné cenu predikovat.

„Za takových podmínek nebylo vůbec jednoduché nakoupit elektřinu na rok 2023. Stěží šlo předvídat, zda počkat, až se cena ustálí/sníží, či nakoupit hned. Ani odborníci na energetické burze neporadili, protože se s něčím takovým za dobu existence burz u nás nesetkali,“ uvedl Moravec.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky české budějovice, energie, nákup, cena, zastropování, jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Překupníci naší levné vody a energie, lipská ,burza '... O nynější době na U rádiu Martina Kociánová, 3 minuty o nové totalitě, viru, vládních dezinformátorech ... Mafie lichvářských všudezdejších všehoschopných vychytralých převlečených soudruhů soukmenovců kteří všude sedí na místech kudy tečou peníze které odklánějí, vyplácejí si násobky imaginární průměrné'mzdy opravdu pracujících lidí a smějí se nám. Viz seriál Devadesátky včetně dokumentu, písně Karel Kryl Demokracie, Věštec Ivan Řekni kde ty prachy jsou, Kabáti Colorado, Klus Pánubohu do oken, Mám jednu ruku dlouhou, Sami, Nightwork píseň pro obyvatele města Prahy... Filmy Příběh Kmotra (agent StB Mrázek z Kolínska jako Rakušan), Šmejdi, Gangster ka, Sametoví vrazí, Ivánku kamaráde můžeš mluvit, Někdo to rád horké, vše o mafii která vede svět od krizí ke krizím a od válek k válkám prostřednictvím bílých koňů, loutek, komediantů, válečných trpaslíků neschopných něco skutečně dělat pro obyvatele země kde žijí jak vidíme i u nás... Budeme volit obchodníka, nebo pávka kterého mafie tlačí na hrad ?

Neděle, 22. ledna 2023, 16:50Odpovědět

Bývalé vedení města mělo nakoupit extrémně drahé energie. Je to úplně absurdní, uvedl hejtman Kuba  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.