Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V malochovu drůbeže na Českobudějovicku je ptačí chřipka, část ptáků uhynula

V malochovu drůbeže v obci Trpnouze na Českobudějovicku se prokázala ptačí chřipka H5N1. Přes víkendu zahynulo chovateli sedm slepic a šest perliček. Zbylých zhruba dvacet zvířat veterináři utratí. Je to letošní dvanácté ohnisko ptačí chřipky v zemi.

Ohnisko je v malochovu ve vesnici Trpnouze, která je částí obce Hranice. „Chovatel nahlásil o uplynulém víkendu úhyn sedmi slepic a šesti perliček na svém hospodářství. V chovu se dále nachází 18 slepic a tři kachny, takzvaní indičtí běžci. U některých slepic byly příznaky onemocnění," uvedl mluvčí Státní veterinární správy Petr Majer. Státní veterinární ústav Praha potvrdil u zvířat výskyt ptačí chřipky H5N1. Kolem ohniska vymezili veterináři ochranná pásma a zavedli mimořádná opatření.

Státní veterinární správa zakázala kvůli šíření ptačí chřipky od loňského 14. prosince v Česku venkovní chov drůbeže. V ČR se minulý rok objevilo 20 ohnisek nákazy. Na konci roku se potvrdilo dosud největší ohnisko ptačí chřipky v ČR, a to ve velkochovu slepic v Brodu nad Tichou na Tachovsku. Veterináři museli usmrtit téměř 750 tisíc nosnic. Letos museli kvůli ptačí chřipce utratit tisíce ptáků v Dobřenicích na Královéhradecku nebo v Lánech na Kladensku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS Jihočeského kraje

Štítky ČR, chov, zdraví, chřipka, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

V malochovu drůbeže na Českobudějovicku je ptačí chřipka, část ptáků uhynula  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.