Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Bechyně slaví 700 let od založení města. Oslavy budou probíhat celý rok, říká starosta

Jihočeská Bechyně letos slaví jubileum. Od roku 1323, kdy Jan Lucemburský v podhradí založil město, uplyne letos 700 let. Podle starosty Štěpána Ondřicha se celý rok ponese v duchu oslav.

„Oslavy jsme zahájili první den letošního roku symbolickým vyzváněním všech zvonů, které jsou v Bechyni. Celé vyzvánění trvalo symbolických 700 sekund. V duchu výročí se nesl také městských ples,“ shrnul starosta.

Tento týden město spustilo také web, který informuje o všech akcích spojených s oslavami výročí. „Dnešním dnem jsme spustili také webový portál k samotným oslavám, který mapuje všechny akce, které se budou v rámci oslav dít. Dohromady se na oslavách bude podílet nějakých pětadvacet organizací,“ dodal Štěpán Ondřich.

Celé oslavy vyvrcholí 11. až 13. srpna. „Na tento víkend je plánována samotná oslava. Veřejnosti se otevřou místa, kam se běžně nedostanou. Sobotu zahájí historický průvod Jana Lucemburského a večer vystoupí například Kapitán Demo,“ uzavřel starosta Bechyně.

Bechyně byla založena českým králem Janem Lucemburským roku 1323. Nejstarší památkou v Bechyni je rozsáhlý hrad, postavený českým králem Přemyslem Otakarem II. po roce 1268 na místě bývalého župního hradu. Od 15. století vzkvétalo ve městě také hrnčířství, které zde založilo keramickou tradici. První keramická dílna tu vznikla koncem 19. století. V roce 1884 byla ve městě otevřena nejstarší odborná keramická škola v Čechách, která dodnes funguje a nadále se v ní vyučuje.

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky slavnost, Bechyně, Jan Lucemburský, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Bechyně slaví 700 let od založení města. Oslavy budou probíhat celý rok, říká starosta  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.