Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Město chce pojmenovat část Zátkova nábřeží v Budějcích po Jindřichu Librariovi

Část Zátkova nábřeží v centru Českých Budějovic se možná brzy přejmenuje. Rada města schválil návrh na pojmenování úseku od Solné brány po Hotel Klika po prvním převorovi kláštera Jindřichu Librariovi. Návrh teď ještě musí projít únorovým zastupitelstvem.

„Naše město bylo založeno ve třináctém století Přemyslem Otakarem II., což ví všichni Budějčáci. Málo kdo ale ví, že je zde pochován zpovědník tehdejšího krále. V roce 2021 zde byly nalezeny kosterní ostatky, které pravděpodobně patřily tomu blahoslavenému Librariovi. V březnu budou tyto ostatky slavnostně uloženy v klášterním kostele. Přišla nám žádost od církve, abychom tuto památku Jindřicha Libraria určitým způsobem ve městě zohlednili,“ potvrdila důvody případného přejmenování části nábřeží po Jindřichu Librarovi primátorka Dagmar Škodová Parmová (ODS).

Návrh schválila městská rada, za dva týdny ho projedná také zastupitelstvo. „Pokud ho schválí zastupitelé, úsek Zátkova nábřeží od Solné branky po Hotel Klika by měl být přejmenován na nábřeží Jindřicha Libraria. Chceme tím jeho památku patřičně uctít,“ dodala primátorka.

Případné přejmenování části nábřeží nepřinese výrazné administrativní komplikace. „Vzhledem k tomu, že tam má jen jeden obyvatel bydliště a je tam jen jedna provozovna, nikoliv adresa firmy, tak je to docela schůdná varianta,“ doplnila primátorka.

Blahoslavený Jindřich Librarius, také uváděný jako Heinrich Liberal, byl prvním převorem a spoluzakladatelem dominikánského kláštera v Českých Budějovicích. Byl také zpovědníkem a důvěrníkem krále Přemysla Otakara II., který založil město České Budějovice. „Ostatky blahoslaveného Jindřicha Libraria jsou uloženy v relikviáři v kostele kostel Obětování Panny Marie v Českých Budějovicích 9. srpna 2021 v pravé poledne,“ doplnil mluvčí českobudějovického biskupství Petr Samec.

Přejmenování části nábřeží bere primátorka jako pomyslné vrácení se ke kořenům. „Je to záležitost, na kterou by mělo navazovat 10. března slavnost uložení ostatků a přijetí kardinála Duky tady ve městě. Mohlo by to hezky ladit k naší kandidatuře na Evropské hlavní město kultury,“ uzavřela Dagmar Škodová Parmová.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky České Budějovice, Přemysl Otakar II., Jindřich Librarius, Zátkovo nábřeží

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město chce pojmenovat část Zátkova nábřeží v Budějcích po Jindřichu Librariovi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.