Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Druhá nejstarší občanka Budějovic oslavila 106. narozeniny

Druhá nejstarší občanka Českých Budějovic oslavila 106. narozeniny. Blažena Strachotová se narodila 9. února 1917 ve Slavičíně na Zlínsku, kde dlouho žila. Poválečné období strávila na Ostravsku. Více než 30 let žije v pečovatelském domě v Nerudově ulici v Českých Budějovicích. Právě tam jí přišla popřát také primátorka Dagmar Škodová Parmová.

„Paní Blažena je opravdu obdivuhodná.  Její vitalita, otevřenost, paměť a radost ze života v tomto věku je neuvěřitelná. Už sice nezvládá vše jako dřív, ale stále je schopna se o sebe postarat. Ohřeje si jídlo a něco malého k snědku si sama připraví. Moravskou kuchyni, ale i červené vínko či slivovici na zdraví si vždy s chutí dá. Proto na její oslavě nemohly chybět pravé moravské plněné koláčky i tamní červené, se kterým si ráda připila,“ řekla primátorka.

Blažena Strachotová pochází z pěti dětí a je vyučenou řeznicí. Pracovala na různých místech, například v sodovkárně, kterou vlastnila rodina jejího budoucího manžela. Když provozovnu znárodnili, dělala závoznici. Často vzpomíná na rodný Slavičín i na válečné období a těžkou práci po válce v Ostravě. Dnes má čtyři vnoučata, sedm pravnoučat a čtyři prapravnoučata a jména všech si velmi dobře pamatuje.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto město České Budějovice

Štítky České Budějovice, Dagmar Škodová Parmová, narozeniny, věk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Druhá nejstarší občanka Budějovic oslavila 106. narozeniny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.