Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Bydlení pro seniory i autoservis – studenti VŠTE představili své projekty v soutěži PRESTA

PR článek

Soutěže PRESTA Student Jižní Čechy se pravidelně úspěšně účastní studenti programu Pozemní stavby Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích. I tentokrát porota ocenila práce mladých projektantů, které se zaměřovaly například na bydlení pro seniory nebo budovu základní umělecké školy. Soutěž má dvě kola: školní, do kterého byly přihlášeny celkem 4 soutěžní projekty z VŠTE, a krajské kolo, které proběhlo 21. 1. Vyhlášení krajského kola je naplánováno na 11. 4. Při tomto slavnostním vyhlášení se sejdou zástupci přihlašovatelů, reprezentanti jihočeských stavebních škol s významnými osobnostmi v oboru stavebnictví, s představiteli celorepublikových výborů ČSSI, ČKAIT, SPS, ČKA a se zástupci veřejného života kraje, měst a obcí.

Eduard Namjak získal ve školním kole 1. místo za projekt Bydlení pro seniory s pečovatelskou službou a zázemím.

Co ho přivedlo ke studiu na VŠTE a proč se přihlásil do soutěže?
„Na Vysokou školu technickou a ekonomickou jsem se přihlásil z důvodu dobrých referencí ohledně přípravy na praxi. Obor Pozemní stavby jsem si vybral, protože mě baví a naplňuje. Těší mě, když vymyslím stavbu, která funguje jak po architektonické, tak po konstrukční stránce, a ještě více mě těší, pokud se tato stavba realizuje. Rád bych pokračoval dál v tom, co dělám, a tím je architektonická a projekční činnost. V soutěži jsem chtěl primárně porovnat mé zkušenosti s ostatními studenty a případně získat nějaké nové kontakty. Soutěž probíhala v přátelském duchu a všechno šlo hladce bez jakýchkoliv komplikací,” popisuje Namjak.

Proč si zvolil pro studenta trochu netradiční téma bydlení pro seniory?
„Téma projektu jsem si vybral v předmětu Ateliéry 1, jelikož mi přišlo nejvíce zajímavé. A co mi soutěž přinesla? Protože jsem se žádné podobné soutěže do teď nezúčastnil, tak určitě novou zkušenost.” 

Druhé místo získal Bc. Ondřej Milota za projekt Základní umělecká škola Horní Počernice.

Jaká cesta ho přivedla na VŠTE?
„VŠTE jsem zvolil z důvodu její atraktivní lokality v jižních Čechách a také proto, že je v porovnání s jinými školami menší. Na naší škole se velice snadno dala dohromady dobrá parta kamarádů, která nám vydržela celou dobu až do posledního ročníku. Po škole bych chtěl pokračovat ve své živnosti provozované již od absolvování bakalářského studijního programu. Zároveň bych po škole rád alespoň jednou týdně vyučoval na střední škole svůj obor či podobné předměty.”

Proč se přihlásil do soutěže a jak probíhalo krajské kolo?
„Na popud pana doktora Michala Krause, který mi přihlášení do soutěže nabídl a odkázal na Ing. Šála, který nás soutěží provedl. Pan Kraus vedl můj projekt již od architektonické studie až po dokumentaci k provedení stavby a o stavbě měl tedy velmi dobrý přehled. V rámci krajského kola jsem očekával podobný průběh jako před dvěma lety, kdy jsem se soutěže PRESTA rovněž zúčastnil. Odevzdání projektu a jeho kontrola komisí, která byla složena ze členů ČKAIT, ČSSI, zástupců škol a dalších. Ovšem novým požadavkem byla prezentace projektu před zmíněnou komisí, ta proběhla v lednu na SPŠ stavební v Českých Budějovicích. Je to opravdu něco jiného, prezentovat před učiteli či spolužáky, kteří vás znají, v porovnání s prezentací před cizí odbornou komisí. Soutěž mi také ukázala, jaké mají lidé z různých oborů pohledy na stejnou stavbu,” popisuje Milota.

Co by řekl o svém projektu?
„Typ objektu určený ke zpracování byl losován v rámci předmětu Projekt I. V balíčku bylo možné vylosovat všechny druhy staveb, ale cílem každého bylo vylosovat symbol čtyřlístku. Ten zajišťoval libovolný výběr stavby. Tehdy jsem měl opravdu štěstí a čtyřlístek vytáhl. Budovu umělecké školy jsem zvolil jednoduše, nikdy jsem ji neprojektoval a chtěl jsem si to zkusit. Ostatně k celému projektu jsem přistupoval tak, že je to poslední školní projekt a já si zde mohu vyzkoušet takové věci, ke kterým se v budoucí praxi tolik nedostanu. Z toho také vyplývá, že realizace projektu by nebyla zrovna nejlevnější. Musím jen říct, že velikost mé stavby měla za následek špatné stíhání termínů odevzdání, a i když jsem vždy stihl odevzdat včas, znovu bych nenavrhl tak rozsáhlý objekt.”

Třetí místo si ze školního kola odnesl Filip Kratochvíl za projekt Autoservis s autosalonem.

VŠTE si pro studium zvolil na doporučení od starších kamarádů, kteří zde studovali, či ještě studují.
„K oboru Pozemní stavby jsem se dostal již jako malý kluk, kdy taťka s dědou na stavbách pracovali a já k nim občas chodil na výpomoc. V tu dobu mě to začalo strašně bavit. Rozhodnutí, kam vlastně půjdu po absolvování základní školy, bylo tedy jasné. Po škole se chci vydat směrem k projektování rodinných či bytových domů a následně si udělat i autorizační razítko.“

Co mu soutěž přinesla?
„V první řadě mi určitě dala zkušenosti pro prezentování. V porotě seděli pouze odborníci v tomto oboru, a bylo mi tedy jasné, že budou mít k projektu dotazy. Nakonec mi byly položeny pouze dva dotazy, čímž mi porota dala najevo, že jsou s mým projektem spokojeni. Samotné vypracování projektu mi přineslo především zkušenosti v projektování, řešení konstrukčních systémů a jejich kombinace, a hlavně řešení neobvyklých detailů stavby.

Pavel Ferling byl za svůj projekt Základní umělecká škola Cheb oceněn 4. místem a čestným účastnickým listem.

Jeho studijní zaměření přitom soupeřilo se sportovní kariérou.
„Po gymnáziu jsem se rozhodoval mezi stavebnictvím, které máme v rodině, a sportovní školou, jelikož jsem celý život závodil ve sportovní gymnastice. Nakonec jsem se rozhodl pro pozemní stavby, protože si myslím, že je to obor, ve kterém je větší potenciál osobního rozvoje. Určitě bych rád pokračoval v dalším studiu zde na VŠTE. Následně se plánuji vrátit do svého rodného města Chebu a zkusit se zapojit do rozvoje regionu.“

Proč si vybral téma základní umělecké školy?
„Téma jsem si zvolil již před rokem a půl a postupně jsem ho zpracovával v rámci předmětů Ateliér I., II. a III. Kdybych měl zhruba odhadnout čas, který jsem na projektu strávil, myslím, že bych se blížil k 600 hodinám. V soutěži jsem očekával ohlasy a připomínky od soutěžní komise, které jsou pro mě cenné.“


Soutěž PRESTA Jižní Čechy hodnotí kvalitu nových staveb, které jsou realizované v Jihočeském kraji. Mezi hodnotící parametry soutěže patří kvalita stavby z různých hledisek, jako je projektové řešení, průběh realizace atd. účastníky této soutěže jsou například menší projekční firmy, architektonické ateliéry nebo velké stavební společnost. Převážně jde o představení současné novodobé výstavby a nových trendů v jihočeském regionu. PRESTA Student Jižní Čechy je soutěžní přehlídka studentských prací jihočeských stavebních škol, kterou pořádá Český svaz stavebních inženýrů.

Ohodnoť článek

Štítky soutěž, projekt, Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích, Jihočeský kraj, základní umělecká škola, Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě, České Budějovice, Česká komora architektů, Michal Kraus, Filip Krato

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bydlení pro seniory i autoservis – studenti VŠTE představili své projekty v soutěži PRESTA  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.