Počasí dnes26 °C, zítra21 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Kulturní dům Vltava město neprodá. Bude řešit jeho budoucí využití

Kulturní dům Vltava město neprodá. Na svém posledním jednání to schválili českobudějovičtí zastupitelé. Nemovitost na jednom z největších sídlišť v krajském městě, která slouží například ke kulturním účelům, tak zůstane i přes opakované žádosti o prodej v majetku města. Musí se ale připravit jeho budoucí koncepce využití. Podle toho se naplánuje případná rekonstrukce. Nyní město opraví pouze okna v části objektu.

„Správa domů s prodejem KD Vltava nesouhlasí a Rada města zastupitelstvu prodej také nedoporučuje,“ uvedl na včerejším zasedání zastupitelů náměstek primátorky Tomáš Bouzek (TOP 09). Ještě před několika lety přitom město nemovitost prodat chtělo. V roce 2012 schválili zastupitelé prodej domu formou veřejné dražby s vyvolávací cenou 35 milionů korun. Postupně se cena snižovala, ale kupec se nenašel. A nepomohla ani výběrová řízení, která se konala formou obálkové metody.

V posledních letech má ale o Kulturní dům Vltava zájem makléř, který městu za nemovitost nabízel nejprve 30 milionů, později cenu zvýšil o deset milionů. Poslední nabízená částka byla 45 milionů korun.

Ani cena ale vedení radnice k prodeji nepřesvědčila. Podle Bouzka je dům cenným majetkem, který by si mělo město nechat. „Jde jen o to se dohodnout, jak ho opravit, aby to odpovídalo budoucímu využití. Jsem přesvědčený, že by to mělo sloužit ke kulturnímu a neziskovému využití, a to může mít různou podobu,“ řekl redakci náměstek primátorky.

Právě rekonstrukce objektu byla také jedním z bodů, který zastupitelé řešili. „Nejsem pro to, aby se městský majetek rozprodával, ale zajímalo by mě, jak to vypadá s nějakou rekonstrukcí, o které se už dříve uvažovalo,“ dotazoval se opoziční zastupitel Viktor Lavička (ANO).

Podle Bouzka připravila Správa domů dvě varianty rekonstrukce, jednu náročnější variantu a druhou „operativní“, která má reflektovat žádosti České pošty, která v objektu sídlí. „Bylo rozhodnuto, že se udělá oprava v nějaké menší verzi a s větší rekonstrukcí se počká až do doby, kdy budeme přesně do detailu vědět, jak budeme objekt do budoucna využívat,“ vysvětlil náměstek.

Do debaty se vložit i jihočeský hejtman a radní Martin Kuba (ODS). „V této chvíli nám nepřišlo účelné zahájit rekonstrukci, která by byla ekonomicky nákladná. V momentě, kdy začneme sahat do azbestových panelů, tak nikdo nevidíme nakonec," řekl. Město tak v letošním roce v rozpočtu počítá se sedmi miliony korun, které na rekonstrukci objektu padnou.

Proti prodeji nakonec hlasovalo 36 zastupitelů.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto KD Vltava

Štítky Kulturní dům Vltava, rekonstrukce, České Budějovice, zastupitelstvo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kulturní dům Vltava město neprodá. Bude řešit jeho budoucí využití  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.