Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Tisíce lidí ruší své živnosti. V některých městech evidují třicetinásobný nárůst žádostí

Masivní počet žádostí o zrušení živností registrují v posledních týdnech nejen jihočeská města. Může za to povinnost používat datovou schránku, která je od letošního roku povinná i pro živnostníky, spolky a další právnické osoby. Schránky ministerstvo vnitra zřizuje automaticky.

Tisíce žádostí v Jihočeském kraji

Budějcký magistrát od začátku roku zrušil zhruba 2500 živností. „Už od prosince řešíme denně desítky takových žádostí o zrušení živnosti navíc k běžné agendě živnostenského úřadu. Například od nového roku do 9. února jsme jich přijali 1450 osobním podáním a dalších 250 přišlo poštou,“ řekla v průběhu února Zdeňka Jeřábková, vedoucí odboru Obecního živnostenského úřadu magistrátu města.

Nával žádostí o zrušení živnosti eviduje také Obecní živnostenský úřad v Táboře. Podle zaměstnanců býval vždy v předcházejících letech počet osob vstupujících do podnikání téměř v rovnováze s počtem osob podnikání ukončujících. Za celý rok 2022 to bylo v Táboře 557 nových živnostníků oproti 511 zrušeným.

„Avšak jen za pouhé první dva měsíce roku 2023 u nás ukončilo svou činnost bezmála 1200 podnikatelů. Obdobně jsou na tom živnostenské úřady po celé ČR a takový nápor lze zvládnout jen obtížně. Je pravdou, že značnou část tvoří živnostníci, kteří měli svá oprávnění přerušena a činnost nevykonávali,“ doplnil Karel Bureš, vedoucí Živnostenského odboru Městského úřadu v Táboře.

Podobná situace je v Písku, kde letos zažádalo o zrušení živnosti 838 lidí. Loni jich za celý rok bylo 340. „V současné době se jedná o velký nápor. V úřední dny vyřizujeme v průměru 70 klientů, v neúřední dny je počet menší. Občané se mohou na přepážku předem objednat, a to prostřednictvím rezervačního systému. Ale snažíme se všechny klienty vyřizovat rychle, na počkání vydáváme rozhodnutí o zrušení živnostenského oprávnění a zároveň oznamujeme změny na příslušné úřady,“ řekla ČTK mluvčí písecké radnice Petra Měšťanová.

Výrazný nárůst žádostí o zrušení živností potvrzuje také Jindřichův Hradec. Tam za první dva měsíce požádalo o zrušení živnosti tisíc podnikatelů. Je to třicetkrát víc než ve stejném období loni. „Převážná část podnikatelů živnost ruší z důvodu, že ji nepotřebuje, neboť již dlouhá léta nepodniká, nebo někteří ani neví, že nějakou živnost pořád mají, velké množství je i starších podnikatelů, kteří o podnikání už nemají zájem. Povinné zřizování datových schránek tedy odstartovalo v uvozovkách proces vyčištění registru od již nepodnikajících živnostníků,“ doplnila pro ČTK mluvčí jindřichohradecké radnice Eliška Čermáková.

Masivní rušení živností nepolevuje

V únoru v Česku zrušilo živnost 78 042 podnikatelů, což je téměř tolik jako za celý loňský rok, kdy podnikání ukončilo 80 163 osob samostatně výdělečně činných. Od začátku roku počet ukončených živností přesáhl rekordních 95 tisíc.

„Masivní rušení živností nepolevuje a počty fyzických osob – podnikatelů, kteří se rozhodli skoncovat s podnikáním lámou historické rekordy. Celkový počet registrovaných podnikatelů v ČR se letos snížil o víc než 87 tisíc,“ zhodnotila před několika dny aktuální vývoj analytička Dun & Bradstreet Petra Štěpánová s tím, že živnostenská oprávnění ruší ve větší míře „spící“ podnikatelé, kteří reálně nepodnikají.

„Fyzické osoby, které používaly podnikání na živnostenský list jako legální formu přivýdělku, budou volit jiné možnosti, jako jsou například dohody o práci vykonávané mimo pracovní poměr nebo přejdou do šedé zóny,“ uzavřela Štěpánová z Dun & Bradstreet.

Nejčastějšími předměty činnosti v případě rušených živností byly letos velkoobchod a maloobchod, výstavba budov a stravování.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj | Zdroj ČTK, Dun & Bradstreet

Štítky živnost, podnikání, Živnostenský úřad, datová schránka, Ministerstvo vnitra České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tisíce lidí ruší své živnosti. V některých městech evidují třicetinásobný nárůst žádostí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.