Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Vesnická restaurace na Táborsku dluží za energie, zkrátila i otevírací dobu

Vysoké ceny energií jsou likvidační pro restauraci U třech kytar v Košicích na Táborsku. Zatímco ještě v létě za ně platili provozovatelé měsíčně asi 17 tisíc korun, od října do prosince to bylo měsíčně 96 tisíc korun. S energetickou společností si hospoda domluvila splátkový kalendář, protože na platby neměla. Od ledna navíc začalo chodit méně hostů, restaurace tak v pondělí a středu zkrátila otevírací dobu. Obec, jíž prostory patří, se snaží provozovatelům pomáhat. Například měsíční nájem je 1500 korun.

„Energie do toho vstoupily brutálně. Do října jsme platili třeba 17 tisíc měsíčně. Od října do prosince to bylo každý měsíc 96 tisíc korun. Pak to vláda zastropovala, takže nás to teď vychází přibližně na 25 tisíc, ale pořád musíme splácet ty tři měsíce, což je strašná darda. Je to naprosto likvidační,“ řekl vedoucí restaurace Michal Šimík. Provozovatelé na vysoké platby za říjen až prosinec neměli, tak si s poskytovatelem energií domluvili splátkový kalendář. Splácí z dlužné sumy 35 tisíc korun měsíčně.

Obec pomáhá minimálním nájmem

Nabídku provozovat hospodu dostal Šimík od obce, jíž prostory patří. Energie musí platit sám. „Pomáháme mu ale tím, že platí minimální nájem 1500 korun za měsíc. Nechceme na tom vydělávat, chceme, aby ta hospoda fungovala, aby byla pro lidi. Snažíme se mu vyjít vstříc i drobnými stavebními úpravami,“ řekl starosta Košic Jaromír Černý (Nezávislí).

Obec, jež má 780 obyvatel, sehnala pro restauraci zadarmo v zimě dřevo. Pomáhá i s jinými náklady. „Proplatili novou fritézu, zaplatí i novou myčku. Obec je vstřícná,“ řekl 46letý Šimík, jehož kuchařskou specialitou jsou domácí burgery, o které je velký zájem.

Vedle drahých energií naráží také na zdražování. Vzrostly ceny potravin i jiných komodit. Pivovar Staropramen zvedl od března cenu piva o dvě koruny. „Ale já jsem nemohl zdražit - kdybych ho zdražil, můžu rovnou zavřít, to už by mi sem nešel skoro nikdo,“ řekl. Desetistupňové pivo prodává nyní za 34 korun, jeho cenu zvedl naposledy loni v prosinci o korunu.

Rozvozů obědů ubylo

V průměru přijde teď deset hostů denně, nepočítaje obědy, které Šimík především rozváží. Proti covidu ovšem rozvozů násobně ubylo. U Třech kytar teď vaří kolem 30 obědů denně. „Lidé mají méně peněz, začali šetřit. Leden a únor byly brutální, pokud jde o návštěvnost,“ řekl Šimík. V pondělí a středu proto restaurace zkrátila otevírací dobu, zavírá v 15:00. Omezení platí do konce března.

„Udělali jsme si od začátku roku průměr a pondělky a středy to vycházelo, že od tří hodin odpoledne do osmi večer jsme vydělali 250 korun. Ale jeden den to bylo třeba 700 korun a další pondělí nula, že nepřišel nikdo,“ řekl Šimík. Šetří i tím, že za kuchaře, který odešel koncem roku, nepřijal nového. Vaří sám, je vyučený kuchař. Restauraci provozuje ve třech lidech, občas pomůžou brigádníci. Návštěvnost za leden a únor ovlivnilo také to, že v okolí byla o víkendech řada plesů. Trochu víc lidí přichází na hudební páteční večery, kde Šimík, vášnivý muzikant, i sám hraje.

Přes zimu občas topil dřevem a uhlím, jinak nebylo jak šetřit. V restauraci stále topí na 21 až 23 stupňů Celsia. „Lidé potřebují mít teplo. Kdysi, za jiného provozovatele, sem přestali chodit, protože tady bylo 17 či 18 stupňů a museli tady sedět v bundách. A já je chápu. Když jdu do hospody, tak počítám, že tam bude teplo, pivo, jídlo,“ řekl Šimík.

Přes všechny potíže chce provoz restaurace udržet. „Moc mě baví vařit, obsluhovat a být mezi lidmi. Mám i větší svobodu než v běžném zaměstnání,“ řekl. Na léto chystá food truck, rád by s ním jezdil po různých akcích.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto U třech kytar

Štítky restaurace, energie, hospoda, Košice, okres Tábor, Jaromír Černý, U třech kytar

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vesnická restaurace na Táborsku dluží za energie, zkrátila i otevírací dobu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.