Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zámek v Opařanech, v němž sídlí psychiatrická nemocnice, se otevře pro veřejnost

Zámek v Opařanech na Táborsku, v němž sídlí dětská psychiatrická nemocnice (DPN), se otevře pro veřejnost. Lidé budou moci v areálu absolvovat komentované prohlídky. Například na výstavbě kostela, který je v opařanském komplexu, se podílel architekt a stavitel německého původu a představitel vrcholného baroka Kilián Ignác Dientzenhofer.

„Dětská psychiatrická nemocnice se rozkládá na osmi hektarech, kde je postaveno 27 staveb, z toho čtyři z nich jsou kulturní památkou. Jedná se kromě kostela dále o barokní bránu sv. Markéty, budovu A spolu s unikátním refektářem a hodinami na budově A z roku 1895 i vodárenskou věž, postavenou v roce 1901," uvedl ředitel Dětské psychiatrické nemocnice v Opařanech Michal Goetz.

Zájemci o prohlídku se musí dopředu telefonicky domluvit se zástupci nemocnice. Park a barokní bránu sv. Markéty si mohou návštěvníci prohlédnout i bez průvodce. „Celý areál představuje z urbanistického i architektonického hlediska hodnotný fenomén s pozoruhodně příjemnou atmosférou. Sám park s více než 500 stromy, který je osázen jak domácími parkovými stromy, tak i cizími druhy, je také chráněn jako kulturní památka. Jsou zde i zajímavé dřeviny co do druhů či stáří, odhadovaného u nejstarších kolem 130 let," řekl Goetz.

Opařanská nemocnice má 60 lůžek, což je 13 procent z celkového počtu psychiatrických lůžek pro děti v České republice. Přibližně 50 procent hospitalizovaných pacientů ve věku od tří do 18 let je z Jihočeského kraje. Za rok zařízení léčí na lůžkách a v ambulancích kolem tisícovky dětí z celé republiky. DPN v Opařanech patří mezi tři pracoviště tohoto druhu v zemi. Navíc jako jediná nemocnice v republice má specializované oddělení pro pacienty s těžkými neurovývojovými poruchami a disruptivními, tedy agresivními, projevy.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky nemocnice, památky, Opařany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zámek v Opařanech, v němž sídlí psychiatrická nemocnice, se otevře pro veřejnost  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.