Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Akcí s názvem Jaro na mlýně zahájil sezonu mlýn v Hoslovicích

Akcí s názvem Jaro na mlýně včera zahájil sezonu vodní mlýn v Hoslovicích na Strakonicku. Návštěvníci si mohou připomenout zvyky, které byly především na vesnici spjaty s jarem a Velikonocemi. Součástí akce se stal i řemeslný jarmark nebo výtvarné dílny. Novinářům to řekl správce Hoslovického mlýna Jaroslav Janout.

"Kromě toho se pečou mazance nebo jidáše, pletou se pomlázky a malují vejce. Zkrátka chceme ukázat tradice, které patří k jaru a Velikonocům," uvedl Janout. Dodal, že Hoslovický mlýn tradičně každý rok připravuje několik tematických akcí. Na začátku léta tam například mohou návštěvníci vidět, jak se v minulosti naklepávaly kosy nebo se sekala tráva. Koncem srpna zase mlýn organizuje dožínky. "Otevřeli jsme provoz v roce 2008, začínáme 16. sezonu. Od jara do podzimu se snažíme pravidelně na každý měsíc připravit nějakou akci," uvedl.

Kromě tradic spjatých se zemědělstvím a folklorem se mohou návštěvníci i při běžné prohlídce dozvědět informace o historii Hoslovického mlýna. Součástí výkladu je i 20. století, které vývoj mlýna výrazně ovlivnilo.

První dochovaná zmínka o mlýně v Hoslovicích pochází ze 14. století. Díky způsobu života posledních obyvatel mlýna, kteří se od 50. let minulého století izolovali od společnosti, se podařilo mlýn dochovat v jedinečné podobě. O chod a provoz mlýna se za minulého režimu starali bratři, kteří odmítali jakoukoliv účast v kolektivizaci a znárodňování. Kvůli tomu je komunistický režim perzekvoval. Po listopadové revoluci mlýn chátral a v roce 2008 jej koupil Jihočeský kraj a dal ho do správy Muzea středního Pootaví Strakonice, která objekt nechala opravit. V areálu se například natáčel film Tři bratři. Hoslovický mlýn je v provozu od dubna do října a ročně jej navštíví 12 tisíc až 14 tisíc lidí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Muzeum středního Pootaví Strakonice a Vodní mlýn Hoslovice

Štítky ČR, zábava, Velikonoce, Hoslovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Akcí s názvem Jaro na mlýně zahájil sezonu mlýn v Hoslovicích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.