Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Služby prachatického hospice ročně využije přibližně 250 pacientů

Služby prachatického hospice ročně využije přibližně 250 pacientů. Jde o jediné lůžkové zařízení pro nevyléčitelně nemocné a umírající v kraji. Kapacita služeb tohoto druhu na jihu Čech je dostačující a nevzniká převis zájemců, kteří by na ně čekali.

„Troufám si říct, že náš kraj je v tomto směru ukázkový. Máme jeden lůžkový hospic a v každém okresním městě je domácí hospic. A takové pokrytí není nikde jinde v České republice. Co by za to v jiných krajích dali," uvedl ředitel prachatického hospice Robert Huneš.

Podle Asociace poskytovatelů hospicové paliativní péče nejsou podmínky pro fungování mobilních hospiců vhodně nastaveny pro působení na venkově, hodí se spíš pro velká města. Proto v Česku chybí domácí hospice zhruba v polovině okresů.

Kapacita lůžkového hospice v Prachaticích je 31 pacientů. Podle Světové zdravotnické organizace by mělo připadat pět lůžek na 100 tisíc obyvatel. V Jihočeském kraji žije přibližně 640 tisíc lidí. „Znamená to, že my ta kritéria přesně splňujeme," řekl ředitel.

Dodal, že na jihu Čech využije ročně služby domácího hospice dalších několik stovek pacientů. V Prachaticích se stává, že hospicové lůžko zůstane nějaký den i volné. „Ale jedná se skutečně o krátké období. Rozhodně se nám nestává, že bychom ho měli prázdné několik týdnů," uvedl Huneš.

Podle něj se trend v posledních letech výrazně změnil ve dvou směrech. „Tím, jak je méně a méně obyvatel, tak se samozřejmě v uvozovkách i méně umírá než například před 30 lety. Ale důležitější je, že se lidé začali jinak dívat právě na ten proces odchodu ze světa a více zůstávají doma nebo v prostředí, které třeba nabízíme u nás," uvedl.

Z dlouhodobých statistik vyplývá, že v lůžkovém hospici stráví pacient průměrně dva až tři týdny. Podle Huneše ale má jiný servis než ve standardní nemocnici. „Je to dáno tím, že u nás je početnější personál, který se může lidem více věnovat," řekl.

Provoz hospice z části financuje zdravotní pojišťovna. Ale z velké části jsou tato zařízena závislá na dotacích nebo různých sbírkách. „Každý rok je to stejné. Vlastně až v září víme, že přežijeme a budeme moci nadále v provozu pokračovat," řekl Huneš.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hospic sv. Jana Neumanna

Štítky zdraví, paliativní péče, hospic Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Služby prachatického hospice ročně využije přibližně 250 pacientů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.