Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Barových historek mám spoustu, mohl bych vydat knihu, říká barman Honza Lukas

PR článek

Barová kultura v Budějovicích pomalu ale jistě roste. Podle barmana Honzy Lukase z Café Datel, by sice jihočeské metropoli slušelo více koktejlových barů, ale i tak je zde barmanská kultura na vzestupu. V Café Datel působí již druhým rokem a snaží se svým hostům představovat mixologii nejvyšší úrovně. Nyní se zapojil do celorepublikového Manifest Contestu. Díky této soutěži by rád vycestoval za inspirací do německého Berlína. Stavte se za Honzou do podniku v Piaristické ulici. Rád pro vás připraví jeden ze svých originálních drinků například ze superpremiového Jägermeister Manifest. Více v rozhovoru.

Jak hodnotíš budějovickou barovou kulturu? Liší se v něčem od zbytku České republiky?
Řekl bych, že je ještě v kolébce. Ač máme v Budějovicích krásný koktejlový bar, tak je stále jediný ve městě. Myslím, že by se tu pro rozvoj koktejlové kultury prostor ještě našel. Většina lidí, které jsem znal a měli vyšší ambice, co se barmanství týče, odešla do ciziny nebo do Prahy. Věřím však, že je koktejlová kultura v našem městě na vzestupu a ještě ji čekají zlaté časy.

Na co bys hosty k vám do baru pozval? Čím je vaše nabídka unikátní?
Naše nabídka je poměrně široká. Zahrnuje vše od skvělých snídaní, dortů a kávy přes pivo z lokálních minipivovarů až po signature koktejly. Náš koktejlový tým se už pomalu formuje a zanedlouho vyjdeme s něčím novým. Doposud jsme hostům předkládali pravidelně sezonně obměňované signature koktejly, které se u nich setkávají s úspěchem.

Které tři vlastnosti nebo dovednosti podle tebe dělají dobrého barmana?
Na první místo bych dal určitě pohostinnost. Je jedno, jaké máte vědomosti a dovednosti, pokud se k hostům nechováte pohostinně. Pak určitě zbožíznalství, díky kterému lze hostům poskytnout skvělý zážitek, a splnit tak jejich přání na 100 %. A do třetice logické myšlení, což je pro spoustu nováčků velký boj.

Co cenného ses za barem naučil a těžíš z toho dodnes?
Komunikaci s lidmi. Práce za barem mi dala všeobecný rozhled a posunula moje komunikační dovednosti na vyšší úroveň. Ostatně právě komunikace je denním chlebem každého z nás, kdo v pohostinství pracujeme.

Jaké netradiční zdroje inspirace používáš?
Nemyslím si, že bych používal nějaké netradiční zdroje. Spíš se snažím mít oči otevřené a čerpat inspiraci, kde se dá.

Co nejzábavnějšího jsi za barem zažil?
Barových historek mám spoustu, vydaly by klidně na celou knihu. O většině z nich se ovšem nesluší mluvit – přece jen, co se stane v baru, by tam taky mělo zůstat… S úsměvem ale vzpomínám třeba na jednu paní, která k nám do krumlovské Apotheky každý rok létala až z Ameriky a pokaždé nám psala, kdy v baru budeme, aby nás mohla vidět. Takoví hosté člověka vždycky potěší.

A co bys označil za svůj nejintenzivnější barový zážitek?
Nevím, jestli je to nejintenzivnější zážitek, ale určitě nikdy nezapomenu na to, jak jsme během covidu z okénka prodávali párky v rohlíku. Pohled na napichovač na rohlíky a vedle něho položenou láhev koňaku jen tak z hlavy nedostanu. Stejně tak nikdy nezapomenu na svou účast na jedné soutěži v Itálii, kde byl mezi porotci legendární Erik Lörincz. Byl tehdy příjemně překvapený, že je na evropském finále taky český reprezentant. Po večeři v michelinské restauraci, která byla součástí programu, jsme zašli na bowling.

Bez čeho se za barem rozhodně neobejdeš? 
Bez myčky, nedokážu si představit, že bych měl všechno to nádobí umývat v ruce.

A co ti tam naopak připadá úplně zbytečné?
Cukr do kávy.

Která z pěti základních chutí je ti nejbližší?
Pokud bych měl zvolit opravdu jen jednu z pěti bez jejich možných kombinací, byla by to nejspíš kyselá. Hodně ale vždycky záleží na mém rozpoložení.

Co tě napadne, když se řekne Manifest?
Veřejné prohlášení a samozřejmě taky ultraprémiová verze likéru Jägermeister.

A jak bys stručně formuloval svůj barmanský manifest?
Snažím se celý život řídit tím, že bez práce, nejsou koláče.

Manifest je to nejlepší z Wolfenbüttelu. První superprémiový Jägermeister, který představuje zcela novou kategorii luxusních lihovin. Definovaný intenzivní chutí tří nejdražších bylin světa. Šafránu, kardamomu a vanilky. Zrající také v malých sudech z německého dubu. Posílený dvaapůlkrát větším objemem bylinné směsi oproti základnímu spiritusu. Pětkrát macerovaný, hluboce dřevitý a dokonale hořký meisterštyk německé preciznosti s typickými tóny stařených rumů. Objevuj Manifest zralosti a intenzivní chuti.


 

Autorem rozhovoru je atbars.com

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Honza Lukas, Jägermeister, Manifest, Café Datel, rozhovor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Barových historek mám spoustu, mohl bych vydat knihu, říká barman Honza Lukas  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.