Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

Na Vítkově Hrádku je pořádné dusno. Dosavadní správci se zlobí, starosta trvá na svém

Spolek přátel Vítkova Hrádku je už pětadvacet let správcem nejvýše položené zříceniny hradu v Čechách. To se však na konci dubna změní. Začátkem letošního roku totiž dostal spolek od majitele zříceniny obce Přední Výtoň výpověď za porušení nájemní smlouvy. To však spolek v čele s jeho předsedou Miroslavem Kovačičínem jednoznačně odmítá. Kdo se nyní bude o zříceninu nadále starat a zda se nakonec na začátku května otevře návštěvníkům, není v tuto chvíli jisté.

Vyhlídková plošina jablkem sváru

Když před více než patnácti lety stavěl Miroslav Kovačičín a další členové Spolku přátel Vítkova Hrádku dřevěnou vyhlídkovou plošinu, ze které by si návštěvníci zříceniny nejvýše položeného hradu v Čechách mohli užívat krásné výhledy na Lipensko, ještě netušili, že se v budoucnu právě tento prvek stane příčinou jejich předčasného a také dosti trpkého odchodu.

Byla to právě vyhlídková plošina, která nastartovala současný spor mezi obcí a spolkem. Tedy konkrétně chybějící stavební povolení, které je podle stavebního zákona nutné mít k opravám nosné dřevěné konstrukce. A právě tím se podle současného starosty Přední Výtoně Pavla Gabriše měl spolek dopustit porušení nájemní smlouvy.

Vítkův hrádek hledá nového správce. Tomu původnímu po pětadvaceti letech obec vypověděla nájemní smlouvu

Čtvrt století a dost. Na Vítkově hrádku končí jeho původní správci. Spolek přátel Vítkova hrádku totiž dostal od obce Přední Výtoň, která je majitelem zříceniny, na konci letošního ledna po pětadvaceti letech výpověď. Vedení obce svůj krok...

„Nemyslete si, že bychom někoho vypovídali bezdůvodně, spolek měl navíc dostatek času na to, aby zareagoval. V polovině prosince loňského roku jsem Miroslava Kovačičína žádal, aby dodal chybějící stavební povolení a dal vše do pořádku. Kdyby tak učinil, mohl na Vítkově Hrádku spolek nadále fungovat. Měsíc se ale nic nedělo, tak jsem začal jednat. Spolek poté dostal od obce výpověď, na níž se shodlo všech sedm zastupitelů Přední Výtoně,“ uvádí starosta s tím, že spolek až 5. ledna letošního roku poslal stavebnímu úřadu ve Vyšším Brodě, pod nějž spadá i Vítkův Hrádek, kopii jednoho listu ze stavebního deníku. Nikoli však stavební povolení a projekt, které jsou k zásahům do nosné konstrukce potřeba.

„Kdyby měl projekt a stavební povolení a donesl dokumenty na stavební úřad, jak jsem Miroslava Kovačičína vyzval již 17. prosince, nemuselo k současné situaci vůbec dojít,“ dodává Gabriš.

„K zásahu do nosné konstrukce musíte mít stavební povolení“

V polovině ledna poté podle starosty obec od Městského úřadu ve Vyšším Brodě obdržela oznámení, v němž jí úřad nařizuje odstranění všech dosavadních oprav plošiny. „K tomu došlo a obec pak požádala úřad o dodatečné stavební povolení, to jsme doložili také statickým výpočtem a projektem,“ zmiňuje Gabriš.

To, že stavební povolení spolek původně opravdu neměl, potvrdil i samotný vyšebrodský stavební úřad. „Jedná se o zásah do nosné konstrukce, k tomu je potřeba mít stavební povolení. To nám spolek nedodal. To, že si musí opatřit stavební povolení bylo zapsáno i v rozhodnutí o nařízení zabezpečovacích prací. V rámci rozhodnutí je také napsáno, že na opravy je potřeba mít vypracovaný i projekt. Takže o tom museli vědět,“ upřesňuje šéf úřadu Tibor Ďureje s tím, že s opravami spolek navíc začal ještě daleko před tím, než byl vůbec vypracovaný znalecký posudek, který dnes používá pro svou obranu.

O stavební povolení poté spolek nepožádal prý ani dodatečně, a tak se celou záležitostí muselo začít zabývat vedení Přední Výtoně. „Když už tak neučinili v řádném stavebním řízení, měli se ozvat alespoň v tom dodatečném, to však neudělali, takže teď se nemohou současné situaci divit,“ podotýká vedoucí vyšebrodského stavebního úřadu. A právě chybějící povolení bylo pak důvodem vypovězení nájemní smlouvy.

„Je to mezi námi a stavebním úřadem“

Výpověď z nájmu, za nějž mimo jiné spolek obci platí 250 tisíc korun ročně, ale již v březnu spolek jednoznačně odmítl a stále si za svým postojem stojí. „Problém je v tom, že obec na vypovězení smlouvy nemá podle nás právo. Celá vyhlídková plošina, o níž tady jde, je totiž výhradně majetkem spolku a není vůbec předmětem nájemní smlouvy. Když se stavěla, bylo podmínkou projektu to, že nebude trvalou součástí zříceniny a bude demontovatelná. Stojí tedy na betonových pilířích a není vůbec majetkem obce. Pokud je tu problém se stavebním povolením na provedené opravy, je to tedy především mezi námi a stavebním úřadem ve Vyšším Brodě. Obec nám kvůli tomu ale nemůže vypovědět smlouvu,“ podotýká Miroslav Kovačičín a dodává, že spolku jde a vždy šlo především o bezpečnost návštěvníků a také o to, aby jim zřícenina dále sloužila.

„Naším zájmem po těch pětadvaceti letech tvrdé práce, kterou jsme tu odvedli, není rozhodně to, aby byl Vítkův Hrádek zavřený. Chceme, aby místo žilo, aby sem chodili návštěvníci, což se nám myslím v minulosti opravdu povedlo. Místo je oblíbeným cílem turistů, ročně jich sem zavítají tisíce. Teď se ale bojíme, že o něj mají zájem lidé, kterým na zřícenině tolik nezáleží,“ naznačuje Kovačičín.

Skončilo výběrové řízení?

Výpovědní lhůta dosavadním správcům uplyne poslední dubnový den. Od začátku května, kdy se má podle původních plánů zřícenina opět pro návštěvníky otevřít, by už měl o Vítkův Hrádek pečovat nový správce. Spolek přátel Vítkova Hrádku na svém facebookovém profilu začátkem dubna v tomto ohledu uveřejnil informaci o tom, že obec již ukončila výběrové řízení. V příspěvku uvádí, že soutěž vyhrála společnost Wittinghausen, jejíž existence je podle dosavadních správců zříceniny podivná, a to zejména s ohledem na fakt, že byla založena až na konci letošního března. Tedy ve chvíli, kdy už mělo být výběrové řízení podle spolku téměř u konce.

Nicméně žádné oficiální informace o konci výběrového řízení na webu obce ani nikde jinde nejsou v tuto chvíli k dispozici. Starosta Gabriš tvrzení spolku dementoval a uvádí, že výběrové řízení na nového správce ještě ukončeno nebylo.

„Nikdo ještě nic nevyhrál, až se tak stane, tak to samozřejmě zveřejníme. Ještě ale nedošlo k dohodě, která musí být stvrzena usnesením zastupitelstva, pak teprve bude vybrán nový provozovatel Vítkova Hrádku. Víc k tomu nemohu říct,“ podotýká Gabriš.

Termín otevření Vítkova Hrádku je nejistý

Ať už je to jakkoli, faktem zůstává, že to, jestli se na Vítkův Hrádek na začátku května podívají první turisté, není zatím vůbec jisté. Bude to záviset především na tom, jak dopadne výběrové řízení na nového správce, ale také jak se nakonec obě znesvářené strany dohodnou. „My chceme, aby došlo k nápravě stávající situace a obec uznala, že jednala nesprávně. Za to, co jsme tady vybudovali si zasloužíme odejít se ctí. Zároveň jsme připraveni jít s celou záležitostí i k soudu, pokud se nedohodneme jinak,“ upozorňuje Miroslav Kovačičín.

„Obec samozřejmě uznává, že spolek zde za těch pětadvacet let odvedl pořádný kus práce, za to jeho členům všichni děkují. Teď si ale dva roky neplnil povinnosti v tom ohledu, že se nestaral o to, zda mají k úpravám potřebná povolení. Opravili vyhlídkovou plošinu jen tak. Já nyní dělám, co je v mých silách, aby se zřícenina začátkem května pro návštěvníky mohla otevřít. Ale Spolek přátel Vítkova Hrádku se snaží tomu zabránit všemi možnými způsoby,“ uzavírá Pavel Gabriš.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Redakce

Štítky zřícenina, hrádek, Vítkův hrádek, nájem, obec Přední Výtoň, výpověď, Česko, spolek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdeněk Pánek

Obec Přední Výtoň je typickým představitelem ostudných obcí, které zmítá závist, malost a zloba. Dopadne to stejně jako s molem na pláži. Molo neexistuje, v kiosku obsluhují nějací amatéři a pláž je zarostlá plevelem.

Neděle, 16. dubna 2023, 10:20Odpovědět

Pavel Votava

Také jsem tam chodíval každý rok,ještě když tam byla opravdu jen zřícenina a zavřeno.To co nyní vymýšlí pam starosta Přednín Výtoně je sprostý faula,ale to již tak bývá,když dostane zmetek funkci.Jde mu jen o peníze.Vybere nového nájemce,dostane od něj nějaké to všimné do kapsy a bude spokojen a zajištěn na nějakou dobu.Pozval bych ho na tu vyhlídkovou plošinu a pak do něj strčil a byl by klid.

Sobota, 15. dubna 2023, 22:57Odpovědět

Linda Zdeněk

A co takhle pomoc spolku radou jak to vele důležité povolení získat, sejít se a vyjasnit. Nebo je tam zájem zcela jiný? Pronajmout nějakému bývalému rodáku a celé okolí uzpůsobit pro pořádání partnerských setkání v bělostných punčochách a nostalgicky vzpomínat na domovinu. Měli by jste spolku spíš poděkovat a držet si jej. Za dvacet pět let chcete řešit stavební povolení během devíti pracovních dnů? Ubohost!!

Sobota, 15. dubna 2023, 21:10Odpovědět

Jaroslav Hamáček

Okolí Lipna se snaží dlouhodobě ovládnout chamtivé chytré opice...už informace, že starosta je vyzval 17. prosince a oni šli na úřad "až" 5. ledna mluví sama za sebe. Tyto vánoční oznámení používají většinou šmejdi, kteří se snaží něco zamaskovat či urvat pro sebe. Více informací na: lipenskoprozivot.cz

Sobota, 15. dubna 2023, 16:47Odpovědět

Oldřich Živnůstka

Jaroslave Fialo, naprosto souhlasím, jde o to, jak vyje..bat se spolkem a dostat se k penězům ze vstupného.

Sobota, 15. dubna 2023, 15:21Odpovědět

Jaroslav Fiala

Jen pro upřesnění, hospoda byla ve Svatém Tomáši (kousek pod hradem), naproti ní pak stánek, oboje vzal čas a neviditelná ruka trhu.

Sobota, 15. dubna 2023, 12:49Odpovědět

Jaroslav Fiala

Ano pane Svobodo, též jsem tam byl poprvé jen co zdechnul komunista, to tam ještě byl na stranu k Lipnu (přijeli jsme od Kapliček) plot který jsme i s bicykly horkotěžko překonali. Pak ještě nekolikrát, krásně opraveno, výhled na LIPNO, někdy až na Alpy. Byla tam i hospoda kam se dalo zajít na pivo, tu už někdo koupil takže z ní není nic pro turistu. Naštěstí funguje (fungoval) dole stánek a na hradě též občerstvení. To je zřejmě trnem v oku novému vedení obce, potřebná práce hotová a taková příležitost zřídit tu lunapark s atrakcemi, parkoviště s výběrem poplatků, stánky s trpaslíky a matrjoškamis a vyždímat co se dá.....

Sobota, 15. dubna 2023, 11:34Odpovědět

Otakar Svoboda

Na Vítkův kámen jsem šplhal už od raných devadesátých let. Kdy to byla uzavřená, nepřístupná zřícenina, kde vás vítaly jen kopřivy a nahoru se nemohlo. Pak to převzal zmíněný spolek, skvěle zrekonstruoval, udělal dole malé pódium, kde hrával fajn folkař, který, pokud vím, bohužel zemřel. Bylo tam jednoduché občerstvení, levné vstupné a především nádherná vyhlídka. Minulý rok přišel první krok destrukce. Měly se přívody nevím čeho, zničila příjemná příchozí cesta se starými kameny a zahnala borůvčí. A teď tohle?!! Chodím tam každý rok s rodinou, součást naší dovolené. Přichází nový starosta a s ním nové skvělé myšlenky?! Záminka stavebního povolení s dvacetiletým zpožděním?! Jděte někam, noví, chytří vychytralí zastupitelé. Celé Lipno se stává pomalu lunaparkem. Tahle poslední klidná zákoutí je potřeba zničit, že.

Sobota, 15. dubna 2023, 10:05Odpovědět

Jaroslav Fiala

Přečetl jsem to ještě jednou pomalu a důkladně a vyjádření pana Pavla Gabriše mě v mém názoru jen utvrdilo. Škodit a pak pomluvit spolek, který udělal pro zpřístupnění a opravu to, co by zmíněný soudruh nikdy nedělal, to je vrchol hnusu. Jo jak jde o peníze veškerá slušnost jde stranou.

Sobota, 15. dubna 2023, 09:59Odpovědět

Rafael Lorenc

Hádej, hádej, hadači o co komu jde? Krásně opravené, tak na co to nějakému spolku teď bude, šup s nimi pryč

Sobota, 15. dubna 2023, 09:39Odpovědět

Jaroslav Fiala

Na první pohled je jasné oč jde. Necháme spolek ať vše opraví, pak si najdeme nějakou záminku a vyštípem je, jde přece o peníze (hlavně pro nás nebo někoho známého). Pak si požádáme o dodatečné stavební povolení, někdo si založí společnost a toho vyberem, a zbývá už jen vybírat peníze. Geniální nápad, víc takových zastupitelů!

Sobota, 15. dubna 2023, 09:23Odpovědět

Na Vítkově Hrádku je pořádné dusno. Dosavadní správci se zlobí, starosta trvá na svém  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.