Počasí dnes14 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Jindřichův Hradec nechce ve městě automaty s kratomem. Dostupnost látky řeší i vláda

Jindřichův Hradec zakročil proti automatům, které prodávají mimo jiné látku kratom. Rada města na svém posledním jednání odmítla jejich umístění na území města. Důvodem je podle starosty například velmi vysoký závislostní potenciál prodávané látky.

Automaty s kratomem nejsou ve městech napříč Českou republikou ničím neobvyklým. Lidé je najdou v Českých Budějovicích nebo například v Jindřichově Hradci. Právě tady se proti tomu ale rozhodli zakročit. „Tento automat byl původně umístěn na pozemku ve vlastnictví města Jindřichův Hradec, a to bez souhlasu města," uvedla v tiskové zprávě mluvčí Eliška Čermáková.

Podle společnosti, která automat provozuje, mělo jít o nedorozumnění. „Pronajali jsme si místo, na které jsme automat umístili, ale došlo ke zjištění, že ten pozemek není soukromníka, ale města. Což jsme absolutně nevěděli,“ uvedl před několika týdny pro ČT24 Tomáš Riedl ze společnosti provozující automat. 

Firma proto usilovala o to, aby mohla automaty umístit na jiné místo. To ale vedení města odmítlo. „S ohledem na velmi vysoký závislostní potenciál Kratomu vedení města nesouhlasí s umístěním těchto automatů nikde na území města Jindřichův Hradec včetně místních částí a umístění automatů odmítla i rada města,“ řekl starosta Jindřichova Hradce Michal Kozár (ANO). 

Co je kratom?

Kratom je látka, která se distribuuje ve formě zeleného prášku, tablet nebo kapslí. Vyrábí se ze stejnojmenného stromu z Jihovýchodní Asie. Jde o látku, která má v menších dávkách stimulační účinky, má dodávat chuť pracovat, zlepšovat koncentraci a náladu. Větší dávky už ale působí tlumivě a má podobné účinky jako opiáty. „Účinky mohou být sedativní, euforické nebo analgetické. Proto je vyhledávaný. Naopak nežádoucí stavy přichází při odvykání. Připodobňujeme to ke středně těžkému covidu nebo silné chřipce,“ popsal Tomáš Jandáč z Kliniky adiktologie 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Kratom ani jeho prodej není v Česku zakázaný, je totiž brán jako sběratelský předmět. Vzhledem k jeho možné návykovosti ale vidí mnozí problém v jeho snadné dostupnosti. Koupíte ho na e-shopech, ve večekách nebo právě z automatů, kde si ho mohou bez problému pořídit i děti. I proto se připravuje speciální zákon, který by prodej látky reguloval. Podle národního protidrogového koordinátora Jinřicha Obořila (ODS) zákon nebude tento typ látek zakazovat, ale bude ho regulovat podobně jako tabák.

Samotný zákaz kratomu by přinesl podle Jandáče jasná rizika. „Kdybychom teď zakázali kratom, tak se nám zvýší počet pacientů, kteří budou potřebovat pomoc s tím, že nemají dostupnou tu látku. To by byl podstatný zásah do adiktologické služby,“ popsal.

Ohodnoť článek

Foto Karolína Minárová

Štítky kratom, automaty, jindřochův hradec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jindřichův Hradec nechce ve městě automaty s kratomem. Dostupnost látky řeší i vláda  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.