Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Radnice chce na okraji města centrum pro lidi bez domova. Absurdní řešení, zní z opozice

Českobudějovická radnice plánuje vznik nového centra pro lidi bez domova. To by mělo nabídnout jak služby azylového domu, tak i noclehárny, nízkoprahového denního centra nebo například ošetřovny. Lokalita, kde město tento projekt plánuje, je v Okružní ulici. A to je problém, který na celém projektu vidí opozice. Podle té tím totiž město vytvoří vyloučenou lokalitu, která bude do budoucna spíše problémem.

Nové centrum chce město vytvořit v Okružní ulici, kde už nyní funguje v jednom z městských objektů ubytovna. Mělo by nahradit služby Domu sv. Pavla v Riegrově ulici, který funguje jako azylový dům, nízkoprahové denní centrum pro ženy a muže a noclehárna pro muže. Kapacita domu je ale podle ředitele Charity České Budějovice Františka Nestávala dlouhodobě nedostačující, a i samotný objekt je nevyhovující. Problémem je například i to, že dům není bezbariérový.

Město proto přišlo s řešením, které by mělo dostat osoby bez domova z centra Českých Budějovic a nabídnout jim kvalitní zázemí sociálních služeb na jednom místě. Kromě azylového domu nebo noclehárny plánuje město také ošetřovnu, prostor se zahradou nebo kotce pro čtyřnohé mazlíčky, kteří klienty centra často doprovází. „Chceme jim poskytnout potřebnou péči včetně například adiktologických služeb, které pomohou v boji se závislostmi, aby se mohli tito lidé, co nejdříve vrátit do běžného života,“ popsala náměstkyně hejtmana a zastupitelka Českých Budějovic Lucie Kozlová (ODS), která se sociálním službám na městě i kraji věnuje.

Koncepce podle ní předpokládá také spolupráci s městskou policií. „Toto řešení je prospěšné pro občana Českých Budějovic, který nechce v centru města procházet kolem spících či nepořádek dělajících osob bez domova, tak i pro tyto nepřizpůsobivé občany, kteří budou mít větší šanci za pomoci nově vytvořených služeb (a míst v nich) fungovat normálně,“ uvedla Kozlová.

Populistické a absurdní řešení, zní z opozice

S návrhem radnice ale nesouhlasí opozice. Podle zastupitele Tomáše Chovance (HOPB) tím město úmyslně vytvoří vyloučenou lokalitu. „Přemístěním těchto služeb pro lidi bez domova do lokality, která je úplně mimo dosah, a navíc zatížená vlastními problémy, nám ve městě vznikne sociálně vyloučená lokalita a lidem bez domova jen stěží bude poskytovat potřebnou pomoc,“ komentoval Chovanec, do jehož gesce sociální služby v minulém volebním období patřily.

Mimo to vidí jako komplikaci i vzdálenost. „Nízkoprahová služba je prostě služba, která má být co nejdostupnější. Má být v přirozením prostředí osob, které ji potřebují. Pokud jsou to lidé, kteří se pohybují po městě, tak bychom jim ty služby měli nabídnout v nějaké rozumné docházkové vzdálenosti. Pokud je to místo, kam nevede ani pořádně chodník, tak tam nepůjdou. Ztratíme s nimi kontakt, přestaneme na ně mít nějaký vliv a ztratí se vlastně celý význam těch služeb,“ vysvětlil.

Upozornil také na to, že pokud město azylový dům v centru zruší, už bude téměř nemožné ho tam někdy vrátit. Většina obyvatel totiž nebude chtít, aby se zrovna v jejich ulici pohybovali lidé bez domova nebo lidé závislí na návykových látkách. „To, co tady vedení radnice navrhuje, je jednoduché řešení, které v zásadě hodnotím jako populistické. Většina obyvatel na to uslyší. Ale je to absurdní,“ uzavřel.

Charita nové centrum uvítá, musí být ale řešeno komplexně

S kritikou opozice nesouhlasí primátorka města Dagmar Škodová Parmová (ODS). Podle ní se bude město snažit, aby vytvořením centra nevznikla i zmiňovaná vyloučená lokalita. „Dům v Riegrově ulici nám už teď nestačí a nechceme, aby vizitka vstupu do města byla taková, že se nám tam shlukují bezdomovci a nepracuje se s nimi. To je bohužel věc, jejíž řešení bylo v minulém období zanedbáno,“ míní.

Vedení Charity České Budějovice, pod níž Dům sv. Pavla spadá, nový koncept města vítá. Ředitel František Nestával ale řekl, že vše musí být řešeno komplexně. I podle něj by totiž mohla být problémem vzdálenost nebo bezpečnost takové lokality.

„Faktem je, že prostě máme i problémové klienty. Riegrova ulice je v dostupnosti městské policie, když je potřeba mohou tam být zhruba do tří minut. Navrhovaná lokalita je ale dál. Moje otázka tedy bude znít, jestli je v plánu tam mít nějakou základnu pro policii. Napadá mě spoustu věcí, které bude ještě třeba řešit,“ vysvětlil.

Do plánovaného centra by chtělo město podle primátorky služby přesunout do roka.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky azylový dům, radnice, České Budějovice, Lucie Kozlová, Tomáš Chovanec, František Nestával, Charita České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radnice chce na okraji města centrum pro lidi bez domova. Absurdní řešení, zní z opozice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.