Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Lidé si budou moct prohlédnout zrekonstruovaný kostel Nejsvětější Trojice

Dlouhé desítky let byl kostel Nejsvětější trojice na Pražském předměstí v Českých Budějovicích pro veřejnost uzavřený. Nyní se ale otevírá a návštěvníci si tak budou moc prohlédnout kompletně zrekonstruovanou kapli. Zároveň budou mít příležitost vidět vzácný deskový obraz z 15. století.

Poslední  mše se v kostele Nejsvětější Trojice na Pražském předměstí v Českých Budějovicích konala v květnu 1971. Od té doby zůstával objekt veřejnosti nepřístupný. „Zanedbaný kostel spolu s přilehlou budovou někdejšího špitálu převzal v roce 1977 do své správy předchůdce Národního památkového ústavu a v letech 1979 až 1980 provedl jeho rozsáhlou stavební obnovu. Další oprava proběhla v roce 2015 a v letošním roce jsme dokončili restaurování špitálního kostela,“ upřesnil ředitel územní památkové správy Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích Petr Pavelec.

Špitál s kostelem nechali budějovičtí radní vybudovat v pozdním středověku asi kilometr za tehdejšími hradbami. Stal se útočištěm pro nakažené morem či cholerou, kteří v něm žili v izolaci od ostatních lidí. Když vznikla na počátku 19. století městská nemocnice, špitál ztratil svůj původní účel a začal sloužit jako útulek pro chudé a nemohoucí.

Rozsáhlá rekonstrukce, která vyšla na 3,9 milionu korun, začala v únoru 2021 a památkáři ji dokončili na konci roku 2022. Práce zahrnovaly odvlhčení kostela, obnovu vnějších omítek nebo restaurování nástěnných maleb a vybavení kostela včetně barokního oltáře. „Je to finále, o kterém jsme snili. Po více než sto letech vrátit do původního stavu kapli i kostel. Mám z toho vyloženě radost,“ komentoval Pavelec.

Spolu s obnovou kostela vzniklo také malé muzeum, která přibližuje historii a stavební vývoj městského špitálu a kostela Nejsvětější Trojice. „Je tady jedna rozměrná vitrína, které vévodí obraz Nejsvětější trojice. Ten je pro nás zajímavý tím, že původně byl součástí hlavního oltáře. V 19. století musel být nahrazen kopií, ale my tady máme originál z doby před rokem 1973,“ popsala kurátorka muzea Milena Hajná z NPÚ. Kromě toho uvidí lidé také mešní tabulky, obrazy nebo originál vitráže z 18. století, poslechnout si budou moct vzpomínky pamětníků, kteří se v blízkosti špitálu pohybovali nebo v něm pracovali v 70. a 80. letech.

Součástí vybavení kostela byl až do konce 19. století i vzácný deskový obraz Madony svatotrojické, který je datován kolem roku 1410. Je tak nejstarším deskovým obrazem dochovaným v Českých Budějovicích. Na jih Čech se podle památkářů dostal pravděpodobně až během husitských válek a do kostela Nejsvětější Trojice ho daroval v roce 1811 krumlovský barvíř Jakub Pechtl. Vzácný originál, který je v současné době součástí sbírek Alšovy jihočeské galerie, si zájemci mohou prohlédnout pouze do konce dubna. Poté ho nahradí kopie. 

Opravený kostel se otevře veřejnosti už tuto sobotu. „Komentované prohlídky vypsané na sobotu jsou již plně obsazené. Další se uskuteční v týdnu od pondělí 24. do neděle 30. dubna vždy v 10 a 14 hodin. Vstup je zdarma. Následně bude kostel veřejnosti přístupný například na Mezinárodní den památek a historických sídel nebo Dny evropského dědictví," uvedla tisková mluvčí Markéta Slabová.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Elmira Talířová

Štítky kostel Nejsvětější Trojice, České Budějovice, Národní památkový ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé si budou moct prohlédnout zrekonstruovaný kostel Nejsvětější Trojice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.