Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Turisté se znovu dostanou k Boubínskému jezírku. Lesy ČR připraví náhradní trasu

Už v polovině června se budou moct turisté znovu vydat k Boubínskému jezírku. Lesy ČR připraví novou trasu, po které se lidé k oblíbenému šumavskému cíli dostanou. Více než rok byla totiž původní trasa kvůli nebezpečí pádu stromů uzavřená.

Původní cesta a naučná stezka kolem Boubínského pralesa je pro turisty už přes rok uzavřená. Důvodem je nebezpečí pádu suchých stromů, které v pralese zůstali po kůrovcové kalamitě, a které v jádru pralesa nelze odstranit ani zlomit.

Nyní ale Lesy ČR informovaly o tom, že v polovině června otevřou novou náhradní trasu, po které se lidé k oblíbenému šumavskému turistickému cíli dostanou. Boubínský lesní závod kvůli tomu bude muset vyrobit povalové chodníky, mostek a schody, které umožní projít trasu v místě podmáčené půdy.

Turisté nesmí do části Boubínského pralesa. Hrozí pád suchých stromů

Návštěvníky Boubínského pralesa ohrožují stovky suchých stromů, které mohou spadnout na turistické stezky. Městský úřad ve Vimperku proto na žádost Lesů ČR rozhodl o uzavření některých tras. V roce 2004 tam při tragické události zemřela žena.

Nová trasa povede po stávající značené zelené z parkoviště Na Kaplici pod Boubínem kolem Stromu duší, památníku zemřelých při práci v lese, a informačního střediska na Idině pile až na rozcestí. Odtud bude pokračovat po cestě Amortovka směrem k Boubínskému jezírku. „Asi sedmdesát metrů před ním trasu odkloníme vpravo do porostu na první povalový chodník. Přes Kaplický potok návštěvníky převedeme po novém mostku a dále půjdou po nezpevněné cestě, kde se po dalším povalovém chodníku dostanou po dřevěných schodech až na hráz Boubínského jezírka. Tam trasa končí, zpět se musí vrátit stejnou cestou,“ řekl Miloš Juha, ředitel boubínského lesního závodu Lesů ČR.

Nová trasa k Boubínskému jezírku. Foto: Lesy ČR

Chodníky a vše ostatní budou podle něj instalovány ale jen dočasně. Poté, co se lidé budou moct vrátit na původní trasu, bude vše odstraněno. Podle správy Lesů ČR to ale může trvat dny, měsíce i roky.

Kvůli nové trase bude také nutné změnit opatření, které zakazuje vstup do jádra Boubínského pralesa. Zpřístupní se tak zatím uzavřený úsek od Amortovky směrem k jezírku, kde už nebezpečí nehrozí a kde, protože nejde o jádro pralesa, povolila Správa národního parku Šumava zpracovat sedm souší.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Matěj Matoušek

Štítky Boubínské jezírko, Šumava, Boubín, Lesy ČR, léto, turistika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turisté se znovu dostanou k Boubínskému jezírku. Lesy ČR připraví náhradní trasu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.