Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Strakonice chtějí postavit školku, náklady budou až 150 milionů korun

Strakonice chtějí postavit novou mateřskou školu Jezárky s kapacitou čtyř tříd po 28 dětech. Město začíná připravovat projektovou dokumentaci, odhad nákladů je až 150 milionů korun. Radnice by chtěla vyžít dotaci. Zatím není jasné, kdy školku začne stavět.

„V současné době je kapacita školek dostačující, nicméně město se chystá vybudovat další školní zařízení. Jde o lokalitu Jezárky, kde sídlí převážně mladé rodiny a potřeba školky zde do budoucna poroste. Město by na její výstavbu chtělo využít možné dotační tituly," uvedla v tiskové zprávě mluvčí radnice Markéta Bučoková. V části Jezárky se staví nové rodinné domy a v plánu jsou i obytné domy. Ve Strakonicích je pět školek v deseti budovách.

Podle vyhlášek o vzdělávání platných v Česku smí být ve třídě školky nejvýše 24 dětí. Zřizovatel může podle školského zákona povolit výjimku a povolený počet žáků ve třídě zvýšit ještě o čtyři. Předpokladem je, že to nebude na újmu kvalitě vzdělávání a budou dodrženy podmínky bezpečnosti a ochrany zdraví.

V roce 2017 navrhla společnost Ateliér A32 školku v lokalitě Jezárky pro 256 dětí. Z původního plánu je teď nová studie na kapacitu 112 dětí. Radnice počítá s pavilony pro jednotlivá oddělení školky. V severní části areálu bude parkoviště s vjezdem z Rybniční ulice, každý pavilon bude barevně odlišený. „Součástí školy bude multifunkční sál, školní kuchyně, herny, pobytová terasa, ložnice, hrací kuchyňky, sklady, zázemí pro personál. Školní kuchyně bude mít kapacitu 150 jídel denně," uvedla mluvčí.

Ve druhém nadzemním podlaží budou kancelářské zázemí s čajovou kuchyňkou, logopedie, knihovna, příruční sklady i keramická dílna. Venku vzniknou hrací plochy včetně pobytových teras, pískoviště, hrací prvky nebo pítka. V severní části areálu bude dopravní hřiště i hřiště pro míčové hry. V jižní části plocha pro míčové hry nebo interaktivní chodníček.

Strakonice, v nichž žije asi 23 tisíc lidí, mají letos rozpočet s příjmy 622,1 milionu a výdaji 704,6 milionu korun. Schodek 82,4 milionu pokryjí z peněz z minulých let.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky správa, školy, stavby, děti, Strakonice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strakonice chtějí postavit školku, náklady budou až 150 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.