Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jihočeský kraj uvolní 131,5 milionu korun nízkopříjmovým domácnostem na výměnu kotle

Jihočeský kraj uvolní 131,5 milionu korun nízkopříjmovým domácnostem na výměnu kotle. Žádost o dotaci mohou podávat starobní nebo invalidní důchodci. Peníze mohou využít na výměnu kotlů na pevná paliva s ručním přikládáním, které nesplňují emisní třídu.

Peníze z grantu smí žadatelé využít na nákup tepelného čerpadla nebo na kotel na biomasu s ručním či automatickým přikládáním. „Dotaci již nelze získat na pořízení nového plynového kondenzačního kotle a ani na jakýkoli nový kotel spalující uhlí. V případě vyššího zájmu Jihočechů bude kraj usilovat o navýšení finančních prostředků tak, aby mohl uspokojit všechny žadatele," uvedl náměstek jihočeského hejtmana Pavel Hroch (Jihočeši 2012).

Maximální možná podpora pro jednoho žadatele je 180 tisíc korun v případě tepelného čerpadla a 130 tisíc korun u kotle na biomasu. Dalším kritériem je minimálně pětiprocentní spoluúčast. „Základní podmínkou je, že žadatelé musejí nemovitost vlastnit a musejí v ní trvale bydlet. Požádat o dotaci mohou dále jen domácnosti splňující stanovené kritérium nízkopříjmovosti, tedy domácnosti tvořené výhradně starobními důchodci nebo osobami pobírajícími invalidní důchod 3. stupně, respektive domácnosti, v nichž žadatel nebo člen jeho domácnosti od 1. ledna 2022 pobíral alespoň po určitou dobu příspěvek na bydlení," dodal Hroch.

Podklady a informace pro vyplnění a podání žádosti o kotlíkovou dotaci budou od 26. května zveřejněny na webu Jihočeského kraje v záložce kotlíkové dotace pro domácnosti s nižšími příjmy II. Jihočeský kraj rozdělil v posledních letech z dotací na výměnu neekologických starých kotlů v domácnostech přibližně miliardu korun.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky správa, teplo, dotace, senioři, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj uvolní 131,5 milionu korun nízkopříjmovým domácnostem na výměnu kotle  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.