Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Parkovací dům u sportovní haly bude stát víc. Město si připlatí 16 milionů korun

O více než 16 milionů korun se prodraží stavba parkovacího domu Na Dlouhé louce v Českých Budějovicích. Důvodem jsou podle města zvyšující se ceny ve stavebnictví. Bod dnes na svém jednání schválili českobudějovičtí zastupitelé. Stavba má být hotová na konci letošního roku, v provozu pak bude od ledna 2024.

Navýšení ceny parkovacího domu Na Dlouhé louce dnes na svém zasedání řešili českobudějovičtí zastupitelé. Město si za stavbu připlatí více než 16 milionů korun bez DPH. „Od zhotovitele jsme obdrželi žádost, že za vysoutěžené peníze, které předložil před dvěma lety, není schopný s ohledem na zvýšení cen ve stavebnictví postavit dům v řádné kvalitě,“ popsal na zastupitelstvu náměstek primátorky Petr Maroš (ODS).

Parkovací dům staví společnost Hochtief metodou design and build. V té stejná firma zpracuje projekt a ujme se i stavebních prací. V režimu ale není položkový ceník, a nelze tak jasně zobrazit případné změny cen.

Podle Maroše jinak projekt běží podle plánu. Hotové by mělo být parkoviště na konci letošního roku. Zaparkovat tady bude moct téměř 500 aut. „Jsme domluveni s firmou, že už s žádným dalším navýšením nepřijde," dodal náměstek.

Další parkovací dům plánuje město postavit na největším českobudějovickém sídlišti Máj, kde podle provedeného průzkumu denně stojí zhruba tisícovka aut na nelegálních místech. „Nové vedení radnice zpracovalo vlastní analýzu stavu parkování. V nočního hodinách byla sečtena všechna vozidla, která na sídlišti parkují a výsledky jsou alarmující. Celkem bylo sečteno 4700 vozidel, z nichž bezmála tisícovka aut parkuje na místech, kde to není povoleno. Nejhorší situace je v ulicích V. Volfa, N. Frýda a M. Chlajna,“ popsal před časem náměstek primátorky Lubomír Bureš (ODS).

Parkoviště by mělo vzniknout na místě současné trolejbusové točny MHD v ulici Antonína Barcala. Čtyřpodlažní parkovací dům má pojmout zhruba 500 automobilů. Odhadované náklady jsou tady mnohem vyšší než u parkoviště Na Dlouhé louce. Město odhaduje částku 250 až 280 milionů korun, konečná cena vzejde až z výběrového řízení. Stavba by mohla začít v roce 2025 a o rok později by měl dům zahájit provoz.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Redakce

Štítky parkovací dům, město české budějovice, parkování, auta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Parkovací dům u sportovní haly bude stát víc. Město si připlatí 16 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.