Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Krumlov hospodařil s přebytkem 68 milionů korun, kvůli cenám energií brzdil investice

Český Krumlov zakončil loni hospodaření s přebytkem 67,7 milionu korun. Příjmy dosáhly 547,9 milionu, výdaje byly 480,2 milionu. Město koncem loňského roku zastavilo některé investice, hlavně kvůli rostoucím cenám energií. Zároveň bylo opatrné při plánovaní příjmů a u výdajů počítalo s vyšší sumou, než kterou nakonec potřebovalo.

„Základním pilířem byl přístup opatrnosti. S opatrností se díváme na příjmovou stránku a ve výdajové naopak raději uvažujeme s trochu vyššími částkami. Tak jsme sestavovali rozpočet i na letošní rok. Tento princip se tady uplatňuje dlouhodobě. Pak se povede, že příjmy jsou vyšší a výdaje naopak nižší. A neproinvestovaly se všechny záměry, které byly loni připravené. Při změně na konci roku jsme obzvláště s ohledem na vývoj cen energií zastavili některé plánované výdaje, abychom měli rezervu na provoz a udrželi (v chodu) třeba bazén," řekl starosta Alexandr Nogrády (ANO).

Na letošek naplánoval Český Krumlov, v němž žije asi 13.000 lidí, rozpočet s příjmy 463,9 milionu a výdaji 541,2 milionu korun, tedy schodek 77,3 milionu. Na investice vyčlenil 105 milionů. Nově, po rozpočtových opatřeních za první čtvrtletí, plánovala radnice příjmy 484,6 milionu, výdaje 637,8 milionu a schodek 153,1 milionu. Investice vyčíslila na 176 milionů. Peníze přidalo město na opravy mostů, bazénu nebo na energetické úspory.

„Ke konci května jsme lehce v lepších číslech (než proti plánu po prvním čtvrtletí). Jak s výdaji, protože energie šly přeci jenom dolů a počítali jsme s většími rezervami, tak rozpočtové určení daní dalo něco do plusu. A máme příjmy z úročení našich volných prostředků," řekl starosta.

Krumlov letos čekal meziročně výrazně vyšší výdaje za plyn a elektřinu. Šlo hlavně o městem zřízené organizace, jako jsou školy, školky a knihovna nebo společnost Pro-Sport ČK, která spravuje některá městská sportoviště jako bazén nebo zimní stadion či dětská hřiště. Již loni přidalo město této sportovní organizaci 500.000 korun na pokrytí zvýšených nákladů na plyn. Loni byly proti předchozím rokům víc než dvojnásobné.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, hospodářství, rozpočet, Český Krumlov, 2022

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krumlov hospodařil s přebytkem 68 milionů korun, kvůli cenám energií brzdil investice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.