Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Začala koupací sezona. Kvalita vody je zatím dobrá

Od 1. června začala oficiálně koupací sezona. Hygienici proto monitorují kvalitu vody v několika oblastech na jihu Čech. První provedená kontrola ukázala, že ve všech lokalitách je zatím voda vhodná ke koupání.

Kvalitu vody kontrolují hygienici v sedmi oblastech, které jsou zákonnou normou stanoveny jako koupací oblasti. Jde o dvě lokality Podolsko a Radava na Orlíku, pláže u Lipna nad Vltavou, Černé v Pošumaví a Horní Plané a pravidelně se kontroluje také kvalita vody ve Staňkovském rybníku a rybníku Hejtman u Chlumu u Třeboně. Kontroly provádějí hygienici z pravidla jednou za dva týdny.

„Vloni mělo nejhorší kvalitu ze všech jihočeských koupacích vod Podolsko na Orlíku. Zákaz koupání tu trval kvůli vysokým překročením limitních hodnot pro sinice, chlorofyl a a další ukazatele od 23. června a ke zlepšení nedošlo prakticky po celou sezonu. Nyní je voda u Podolska hodnocena stupněm 3. To znamená mírně zvýšenou pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci. U některých vnímavých jedinců by se již mohly vyskytnout zdravotní obtíže. Po koupání proto doporučujeme osprchovat se čistou vodou. Podle aktuálního rozboru je překročena limitní hodnota pro sinice a chlorofyl a a je zde snížená průhlednost,“ uvedla ředitelka KHS Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová. V další lokalitě na Orlíku u Radavy  je voda vhodná ke koupání, dostala jedničku.

Voda v rybníku Hejtman je vhodná ke koupání s mírně zhoršenými vlastnostmi, sousední Staňkovský rybník dostal hodnocení jedna a je vhodný ke koupání. Dobrá kvalita vody je i na Lipně. „Kvalita vody na Lipně je aktuálně rovněž dobrá, dle platné metodiky je však hodnocení některých oblastí dotčeno vyhodnocením mikrobiologických ukazatelů sezón minulých,“ uvedla Kotrbová. Jde například o pláž v Horní Plané, kde má voda podle hygieniků zhoršenou jakost.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky krajská hygienická stanice, voda, kvalita vody, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začala koupací sezona. Kvalita vody je zatím dobrá  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.