Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Za Budějcemi roste nová průmyslová zóna. Stavba vyjde na čtyři miliardy

U Českých Budějovic roste nová průmyslová zóna. Před Boršovem nad Vltavou ji na téměř padesáti hektarovém pozemku staví firma Garbe Industrial Real Estate. Během tří až čtyř let tady vyroste osm hal, první bude dokončena už letos v listopadu. Podle firmy má jít o jednu z největších průmyslových zón v kraji.

Jedna z největších průmyslových zón v kraji se bude rozkládat na pozemcích o rozloze 492 tisíc metrů čtvrtečních. Zastavěná bude zhruba polovina. Firma Garbe Industrial Real Estate tady plánuje postavit osm hal, které budou sloužit jak českým, tak zahraničním investorům.

Garbe Industrial Real Estate se sídlem v Hamburku poskytuje služby pro dopravní, logistický a výrobní průmysl. Vyvíjí, nakupuje, prodává, financuje a stará se o komerční nemovitosti v Evropě. Spravuje pronajímatelné prostory v hodnotě kolem deseti miliard eur (asi 237 miliard Kč).

Průmyslová zóna bude zatím největším projektem společnosti. „Vnímáme, že v Praze i Jihomoravském kraji je rekordní obsazenost průmyslových prostor a zásadní nedostatek pozemků. Plzeňský kraj se naopak potýká s výzvami, jako je nedostatek pracovní síly či vysoké nájmy. Díky nově dokončené dálnici D3 nabídne jihočeský region rychlé spojení s evropskými trhy, a to hlavně s Rakouskem a bavorskou částí Německa. Chceme přispět k rozvoji regionu a zároveň našim zákazníkům, logistickým a výrobním firmám, nabídnout nové možnosti k rozvoji jejich podnikání," řekl před časem ředitel společnosti Garbe pro střední a východní Evropu Martin Polák.

Podle Poláka jsou Budějovicevelmi blízko nejbohatším částem Evropy. „Lidé si málo uvědomují, že České Budějovice tím, že jsou tak blízko Lince a Mnichova, jsou velmi blízko nejbohatší části Německa, severní Itálie, severovýchodní Francie. V dojezdové vzdálenosti odsud dokáže kamion dosáhnout na část Evropy, která má největší HDP na obyvatele. Díváme se na to jako na evropský projekt. Vidíme, že firmy z Rakouska a Bavorska se pořád rozhlíží po okolí, kam by přesunuly své provozy," doplnil Polák.

Pozemky se nachází před Boršovem nad Vltavou. Do vybudování areálu investuje firma zhruba čtyři miliardy korun. První dokončená hala má být už letos v listopadu. Vyrábět se v ní budou tepelná čerpadla. Na všechn halách by se měly podle Poláka objevit solární panely a také zeleň. 

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky české budějovice, průmyslová zóna, průmysl, stavba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za Budějcemi roste nová průmyslová zóna. Stavba vyjde na čtyři miliardy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.