Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jihočeská města přecházejí v technologii veřejného osvětlení na LED svítidla

Řada jihočeských měst přechází v technologii veřejného osvětlení z velké části na LED svítidla. Důvodem je úspornější režim, radnice ušetří za elektrickou energii. Vyplývá to z vyjádření zástupců měst pro ČTK.

„Ve městě probíhá postupná výměna vysokotlakých sodíkových výbojek za úspornější LED svítidla podle finančních možností. Jedná se o stovky svítidel. Nedělá to jenom město, ale tento požadavek akceptují i soukromníci, tedy investoři při nových výstavbách. Úspora je v desítkách procent,“ řekla mluvčí českobudějovického magistrátu Jitka Welzlová. Dodala, že České Budějovice nyní v létě budou měnit symbolicky osvětlení v ulici Františka Křižíka, který se narodil 8. července před 176 lety.

V Táboře na obnovu veřejného osvětlení získali dotaci z národního plánu obnovy. Loni a letos touto formou město obdrželo dohromady téměř 7,5 milionu korun. Tábor vymění za loňský a letošní rok téměř osm stovek svítidel. „Kromě dosažení úspory elektrické energie je projekt zaměřen i na snížení světelného znečištění,“ uvedl mluvčí táborské radnice Luboš Dvořák.

V Písku je zhruba 4500 světelných bodů. Při obnově ulic nechává město kompletně zrekonstruovat i veřejné osvětlení. „V současnosti je již zhruba třetina světelných bodů v úsporném LED provedení. A pokud městu vyjde žádost o dotaci, vyměnilo by na přelomu letošního a příštího roku 900 starých světelných bodů za nové. Představovalo by to úsporu energie 16 procent. Ročně se do obnovy veřejného osvětlení investuje kolem tří až čtyř milionů korun,“ uvedla mluvčí písecké radnice Petra Měšťanová.

Náklady na provoz veřejného osvětlení jsou v Písku v současnosti kolem 14 milionů korun. Podle rozpočtu město loni zvyšovalo výdaje na veřejné osvětlení a světelnou signalizaci ze 13,5 na 30 milionů korun. Ale jde o částku určenou na platby na zálohy, skutečné náklady budou po vyúčtování zřejmě nižší.

Jindřichův Hradec postupně mění veřejné osvětlení od roku 2019. Ve městě se nachází přibližně 2000 svítidel, z nichž 60 procent už je modernizováno. „Úspora energie se v porovnání se stavem před začátkem obnovy pohybuje okolo 65 procent,“ naznačila mluvčí Jindřichova Hradce Eliška Čermáková.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, energie, správa, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeská města přecházejí v technologii veřejného osvětlení na LED svítidla  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.