Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Vesnicí roku pro Jihočeský kraj jsou Doudleby. Porota ocenila i dodržování folklorních tradic

Doudleby na Českobudějovicku jsou Vesnicí roku Jihočeského kraje pro rok 2023. Výsledky dnes oznámil telefonicky náměstek hejtmana Pavel Hroch (Jihočeši 2012) starostovi Zdeňku Šmídovi. Slavnostní vyhlášení se bude konat v polovině srpna. Doudleby postupují do celorepublikového kola, které se uskuteční 16. září.

Pro obec s téměř pěti sty obyvateli se jedná o premiérový titul. V roce 2019 ale získaly Doudleby na Českobudějovicku Modrou stuhu a v roce 2022 pak Zelenou stuhu. V letošním ročníku uspěly v kounkurenci 18 obcí. 

Titul získaly za realizaci zásadních investičních a infrastrukturních projektů, za enviromentální výchovu mládeže a občanů a také za udržování folklorních tradic Doudlebska. „S tím souvisí i podpora spolkové činnosti. První místo si Doudleby zasloužily také za začlenění dětí a mládeže do života vesnice a rozvíjení venkovské pospolitosti. V neposlední řadě pak za dlouhodobou koncepční práci v oblasti životního prostředí a péči o významné prvky historické krajiny. Vysazení alejí, vybudování ptačí stezky a založení květnaté loučky,“ vyjmenoval náměstek hejtmana Pavel Hroch (Jihočeši 2012) hlavní důvody, proč se letos rozhodla hodnotící komise právě pro tuto ves.

Vítězství oznámil starostovi Zdeňku Šmídovi náměstek hejtmana po telefonu. Radost z úspěchu neskrýval. „Ježíšmarjá, tak vám tedy za tuto radostnou zprávu moc děkuji. Stejně tak děkuji celé porotě, že ocenila naši práci. A nesmím zapomenout poděkovat také všem našim občanům a spolkům, kteří se na tomto úspěchu podíleli a určitě se postarají i o to, aby slavnostní vyhlášení výsledků v naší obci bylo opravdu hezké,“ reagoval. 

První zmínka o obci je v Kosmově kronice z roku 981. Název vesnice pochází od slovanského kmene Doudlebů či Dudlebů, který přišel do Čech v pátém až šestém století. Za baroka se obec stala poutním místem. V Národní galerii je obraz Doudlebská madona, na oltáři v kostele je jeho kopie. V Doudlebech pěstují folklorní tradice. O Velikonocích staví Boží hrob z roku 1883 s mozaikou všitou do kartónu v kostele sv. Vincence ze Zaragozy. Boží hrob je kulturně - historická památka, v Česku se jich dochovalo jen pár. Vyráběly se jen do začátku první světové války. Boží hrob staví v jihočeské vesnici nepřetržitě od konce 19. století. Ve vsi se pečou o Velikonocích i jidáše, malé pletenky jako symbol provazu, kterým se oběsil Jidáš. Tradicím se věnuje soubor Doudleban.

Slavnostní vyhlášení se bude konat v Doudlebech 18. srpna, necelý měsíc na to, 16. září, se v Luhačovicích uskuteční celorepublikové kolo.

Zlatou stuhu a druhé místo v soutěži obsadila Svatá Máří a bronz získala obec Dubné, obě na Českobudějovicu. Další ocenění letos získaly Dolní Bukovsko, Dubné či Ločenice na Českobudějovicku, Nerestce na Písecku, Drahonice nebo Truskovice na Strakonicku. Jihočeský kraj rozdělí vítězným obcím dohromady půl milionu korun. Zvykem bývá, že vítězná obec z této částky dostává 200 tisíc korun.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jihočeský kraj

Štítky Vesnice roku, Jihočeský kraj, soutěž, reprezentace, Pavel Hroch, Doudleby

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vesnicí roku pro Jihočeský kraj jsou Doudleby. Porota ocenila i dodržování folklorních tradic  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.