Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Nové Edukační a hospodářské zázemí Karlova Hrádku jako první prověří Rytířova dcera divadelního spolku KŘÍŽžáci

PR článek

Do záchrany zříceniny hradu, který založil císař Karel IV. zřejmě jako sídlo uvažovaného purkrabství, se v roce 2018 pustila radnice v Hluboké nad Vltavou. Vzniklo občanské sdružení, které ve spolupráci s archeology, historiky a geofyziky zahájilo výzkum a postupnou revitalizaci chátrajícího hrádku. Dnes je cílem turistů, kteří se k němu dostanou pěšky, na kole či lodí po Vltavě. Probíhá tu systematický archeologický výzkum, řada historických workshopů, kulturních a společenských akcí a na 5. července tu připravil premiéru historické hry Rytířova dcera, uzpůsobené přímo na podmínky Karlova Hrádku, ochotnický soubor KŘÍŽžáci z Hluboké.

„Díky podpoře a příspěvku Nadace ČEZ jsme letos mohli vybudovat subtilní dřevostavbu o osmnácti metrech čtverečních, která bude sloužit jako zázemí pro konání kulturních, vzdělávacích a dalších akcí, kterých je na Karlově Hrádku stále více a více. Moc děkujeme Nadaci ČEZ, protože zázemí potřebují archeologové pro svoje nářadí, divadelníci pro kulisy, potřebují je Lesy ČR, NZM Ohrada, potřebujeme je pro komentované prohlídky pro dětské kolektivy a řadu dalších akcí. Prostor dřevostavby je proto rozdělen na sklad a místnost s posezením. Díky dohodě o společné spolupráci při správě a propagaci zříceniny s majitelem pozemku, Lesy ČR, je dřevostavba umístěna tak, že nezasahuje do lesního porostu, nevedou tudy žádné sítě a nebylo potřeba kácet žádné stromy,“ vysvětluje Lucie Jozová ze spolku Karlův Hrádek, z. s., jehož členy jsou Město Hluboká nad Vltavou, Divadelní spolek Křížžáci z. s., Aktivně s vozíkem z. s. a Diversionpromotion, s.r.o. 

„Naše Nadace pomáhá už více než dvě desítky let a za tu dobu jsme mohli podpořit řadu smysluplných projektů i v jižních Čechách a v obcích v okolí jaderné elektrárny Temelín. Karlův Hrádek mám, asi jako každý Hlubočák, rád, je to kouzelné místo, a mám radost z toho, jak v posledních letech rozkvétá. A těší mne, že k jeho rozvoji můžeme svým dílem pomáhat i my v Nadaci ČEZ,“ říká za Skupinu ČEZ vedoucí Útvaru jaderná komunikace Petr Šuleř.       

Vloni si organizátoři ze spolku Karlův Hádek, z. s., vyzkoušeli, jaké to je hrát tu pod širým nebem divadlo. „V loňském roce jsme zkusili, zda jsem schopni zajistit v improvizovaných prostorách všechny požadavky na divadelní představení. V rámci projektu DS KŘIŽžáci  Hrád(t)kování tu sehrála první hostující divadelní představení Marešova divadelní společnost. Předvedli hru Osudová setkání Přemysla Otakara, kde jsme si vyzkoušeli, že je to výjimečné místo s neopakovatelnou atmosférou a divadlo se sem rozhodně hodí,“ říká za organizátory ze spolku Karlův Hrádek a DS KŘÍŽžáci Lucie Jozová.

Letos Křížžáci pořádají druhý ročník projektu "Hrád(t)kování", který bude zahájen premiérou divadelní hry, uzpůsobené pro prostory Karlova Hrádku. „Rytířova dcera je titul, který napsal Petr Tomšů, pro naše divadlo upravila Gabriela Dušková a režíroval Zdeněk Dušek. My v souboru s nadsázkou říkáme, že je to středověký sitcom, ale toto přirovnání v exteriéru Karlova Hrádku, věřím, posuneme výš. Máme za sebou několik repríz v KC Panorama a nyní 5. července od osmnácti hodin přijdeme s první premiérou na nádvoří Karlova Hrádku,“ říká za divadelní spolek KŘÍŽžáci šéfka souboru a předsedkyně spolku Michaela Prchalová. Podobně jako vloni se budou KŘÍŽžáci podílet na kulturním programu po celé léto. „Na konci července 29. 7. nás čeká Multižánrové hudební Hrád(t)kování, kde se představí čtyři interpreti různých hudebních žánrů. A v sobotu 2. 9. se budeme loučit s létem ve středověkém stylu. Připravujeme bohatý program plný středověké zábavy pro děti i dospělé,“ dodává Michaela Prchalová.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Hluboká nad Vltavou, premiéra, divadlo, Karel IV. Lucemburský, Nadace ČEZ, Vltava, dřevostavba, projekt, kování, archeologický výzkum, historická hra, zřícenina hradu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nové Edukační a hospodářské zázemí Karlova Hrádku jako první prověří Rytířova dcera divadelního spolku KŘÍŽžáci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.