Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Nejslavnější český viklan se už neviklá. Třicetitunový balvan shodili neznámí vandalové při mejdanu

Jednoznačně nejznámější český viklan se neviklá. Neznámí vandalové totiž během bujarého mejdanu rozhoupali a shodili ze základny třicetitunový žulový balvan ve tvaru čočky, měřící v obvodu přes 11 metrů. Nachází se v jihočeské obci Kadov, těsně za hranicí Plzeňského kraje. Kadovský viklan, který je od roku 1985 přírodní památkou, byl v minulosti shozen už několikrát. Naposledy ho v roce 2003 vrátil do původní polohy experimentální strakonický archeolog Pavel Pavel. Ten by měl pomoci viklan umístit na své místo i tentokrát.

„Viklan se nám již neviklá. Prosíme návštěvníky, aby se ke kameni z bezpečnostních důvodů, nepřibližovali a nelezli po něm,“ informuje vedení obce Kadov občany a turisty o nepochopitelném vandalském činu, kterým už se zabývá i policie. Aktuálně je kamen zajištěn před dalším pádem ze své základny pomocí dřevěných špalků a trámů. Kolem je natažená paska zakazující k viklanu vstup. Jedná se o velmi frekventované místo, kam směřuje množství turistů a cyklistů.

Podle informací MF Dnes rozhoupala a následně i shodila Kadovský viklan skupina zatím neznámých lidí, popíjejících alkohol v okolí kamene. Starostka obce Kadov Vladimíra Tomanová pro MF Dnes uvedla, že okolí viklanu bohužel není žádná bezpečnostní kamera, která by ukázala, kdo má tento čin na svědomí.

Viklany jsou velké zaoblené kameny nacházející se samostatně na loukách či v lesích a pouze svou malou částí leží na skalním podloží. U těchto druhů balvanů stačí nevelká síla k jejich rozhoupání.

Pozornost vědců i veřejnosti poutal Kadovský viklan už v 19. století, kdy se zásluhou okresního hejtmanství podařilo kámen uchránit před rozbitím. Poprvé viklan v roce 1893 skupina lidí vychýlila z jeho původní polohy o 1,5 metru. O 90 let později ovšem přichází na scénu slavný a šikovný inženýr Pavel Pavel ze Strakonic, který dokázal rozchodit i obří sochy na Velikonočních ostrovech.

V roce 1983 nadšenci pod vedením inženýra Pavla vrátili viklan do jeho původní polohy postupným podkládáním kulatých klád pod kámen. To opakovali až do okamžiku, dokud kámen nedosedl na své původní místo. Tam ale dlouho nevydržel. Viklan totiž svrhla skupina vandalů v roce 1987 a také v roce 2003. Nezbývalo proto než zopakovat uložení balvanu podle předchozího postupu. Bez použití hydrauliky by chtěl Pavel Pavel nasadit viklan zpět už letos na podzim.

Proslulé viklany i další balvany z doby ledové s děsivými jmény jako je Obětní kámen nebo Velký a Malý čertův náramek můžete navštívit během krátké a nenároční vycházky na Klatovsku mezi obcemi Slatina a Kadov. Jak už jsme zmínili, Kadov se nachází na území Jihočeského kraje.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš, Zámek Lnáře / Facebook + Obec Kadov

Štítky Kadovský viklan, vandalové shodili viklan, viklan se neviklá, Pavel Pavel, Kadov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejslavnější český viklan se už neviklá. Třicetitunový balvan shodili neznámí vandalové při mejdanu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.