Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Písek kvůli suchu odstavil úpravnu vody z Otavy. Pomáhá mu voda z Římova

Písek musel kvůli suchu odstavit vlastní úpravnu vody vázanou na řeku Otavu, v níž klesl průtok pod minimální limit. Městská úpravna nesmí v takovém případě vodu z řeky čerpat. Písek proto požádal, aby mu Jihočeský vodárenský svaz (JVS) zvýšil dodávky pitné vody z vodárenské soustavy, jejímž pilířem je přehrada na řece Malši u Římova.

Každou vteřinou tak teď do Písku od svazu teče až 60 litrů vody, čtyřikrát víc než obvykle. „Můžeme dodávat plnou kapacitu. Zatím to systém umožňuje. Záleží na potřebách města a okolních napojených obcí. Naše zdroje a kapacity jsou dostatečné. S takovými situacemi si naše soustava dokáže poradit, garantujeme dodávky vody i obcím, které využívají převážně vlastní zdroje. Vypadnou-li lokální zdroje vody jako v Písku, jsme připraveni je plně nahradit. I proto soustavu stále modernizujeme, protože sucho ohrožuje i náš region," uvedl předseda představenstva a ředitel JVS Antonín Princ.

Když není sucho, zásobuje město pitnou vodou převážně písecká úpravna, která čerpá surovou vodu z řeky Otavy. V běžných podmínkách tak Písek odebírá z vodárenské soustavy JVS pouze 20 procent své potřeby pitné vody. Nyní vodárenská soustava JVS zajišťuje stoprocentní spotřebu pitné vody pro Písek. Plná možná roční kapacita svazu pro Písek je až 2,9 milionu metrů krychlových.

„Je pochopitelné, že pro zajištění strategické komodity, jakou je pitná voda, si obce drží i vlastní zdroje. Zároveň je však třeba mít na paměti vyváženost a nutnost spolupráce propojených vodovodních systémů. Městům a obcím s vlastním zdrojem nabízíme provozní a ekonomickou vyváženost obou spolupracujících systémů. Vodárenskou soustavu nelze provozovat, obnovovat a udržovat jen jako pojistku pouze pro případ výpadku lokálního zdroje. Města a obce si uvědomují, že pokud by se spolehla pouze na vlastní zdroj, tak pro případ mimořádných situací nemají jinou možnost zásobit své obyvatelstvo pitnou vodou," řekl Princ.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Písek

Štítky voda, správa, počasí, sucho, Písek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Písek kvůli suchu odstavil úpravnu vody z Otavy. Pomáhá mu voda z Římova  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.