Počasí dnes14 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Připomnělo mi to požár v Hřensku. Odhadnout své síly je pro hasiče zásadní, říká Martin Tomášek

Léto bývá pro hasiče obecně náročnějším obdobím. Obzvlášť platné je to v posledních týdnech, kdy měli jihočeští hasiči plné ruce práce nejen s běžnými požáry, ale i s událostí, které u nás neměla za poslední měsíce obdoby. Jak náročné je zasahovat v extrémních horkách u rozsáhlého požáru? Jak rychle se hasič vyčerpá, a jak v podobných situacích pomáhají drony? I o tom se rozpovídal hasič Martin Tomášek.

Martin Tomášek pracuje u českobudějovických profesionálních hasičů tři roky. „Téměř celá moje rodina je u dobrovolných hasičů, takže ta volba byla celkem jednoduchá. A rozhodně i dobrá, práce mě baví, i když je to občas náročnější,“ popisuje.

Obzvlášť náročná je práce v posledních týdnech, kdy nejen kvůli extrémním horkům řešili hasiči velké množství požárů. „Každou směnu řešíme několik takových událostí. A to nejen přes den, ale i v noci. Ovlivňuje to velké množství faktorů, počasí, jaký je den v týdnu nebo jestli je zrovna období, kdy více vyjíždí zemědělská technika,“ vysvětluje Tomášek.

Jako běžný zásah vypadal z počátku i požár, ke kterému vyjížděl Tomášek s kolegy do Jetětic na Písecku. „Ten den jsme měli víc zásahů, takže nás nijak nepřekvapilo, že vyjíždíme znovu. Bylo ale jasné, že pokud nás z Českých Budějovic povolávají až na Písecko, půjde asi o něco trochu většího. Když jsme tam přijeli, připomínalo to – hlavně rozsahem – požár v Hřensku,“ vzpomíná na události rozsáhlého požáru.

Ten byl podle informací od hasičů jedním z největších za poslední měsíce. Plameny tady zasáhly čtyřicet hektarů pole a lesa. Zasahovalo téměř 200 hasičů, 30 cisteren, pomáhaly také vrtulníky. „Myslím, že celá ta akce byla specifická i tím množstvím techniky, která se používala, a to nejen naše, ale i od kolegů z ostatních krajů,“ popisuje mladý hasič.

Kromě vrtulníků pomáhaly v Jetěticích také drony. Řízením jednoho z nich je pověřený právě Tomášek. „Měli jsme zhruba půl hodiny na to, abychom obletěli a zdokumentovali celé požářiště. Vždy jsme totiž museli počkat, až odletí vrtulníky. Ale vyplatilo se to, díky dronům se nám například podařilo zachytit místo, které bylo v jednu chvíli uhašené, ale když jsem se s dronem vraceli, zachytili jsme, že tam vznikají nová ohniska,“ vypráví. Pro mapování situace, sledování jednotlivých úseků, šíření požáru nebo rozmístění jednotek byly záběry z dronů zásadní.

Celé události bohužel nepomáhaly ani extrémní teploty, které ten víkend panovaly. Zvláště pro hasiče je potom práce o to náročnější. Během zásahu v Jetěticích se jich pět zranilo. Šlo převážně o vyčerpání a dehydrataci. „V takovém počasí je to samozřejmě mnohem těžší. Člověk se velmi rychle dehydratuje a unaví. Je potřeba dobře rozložit síly a v pravou chvíli si říct, že potřebuji pauzu. Ne vždy se to ale podaří. Obzvlášť, když opouštíte místo, které ještě uhašené, je to náročné, protože máte tendenci vydržet co nejdéle,“ vysvětluje Tomášek.

Hasiči uhasili požár lesa na Písecku. Škoda je předběžně 10 milionů korun

Hasičům se podařilo uhasit požár čtyřiceti hektarového lesa u Jetětic na Písecku, kde zasahovali od sobotního večera. Na místě ještě zůstávají kvůli dohledu tři cisterny. Během zásahu se zranilo pět hasičů. Předběžná škoda je odhadnuta na deset...

Lokalizovat se požár podařilo až druhý den. I tak to bylo ale dříve, než hasiči podle prvotních informací předpokládali. „Měli jsme velkou radost, že se to podařilo. Když jsme to první den viděli, čekali jsme, že to bude trvat opravdu dlouho. I kvůli těžko přístupnému terénu, který nám práci vůbec neulehčoval,“ dodává jeden ze zasahujících hasičů. Na některá místa se totiž vůbec nešlo dostat, místo velkých cisteren museli hasiči mnohdy nasadit čtyřkolky.

V pondělí večer si mohli všichni definitivně oddychnout. Požár se podařilo uhasit. Další dny ale hasiči znovu nastoupí do služby a čekají je situace, které se bez jejich zásahu neobejdou. „Každá služba je úplně jiná. Někdy vyjíždíte k menšímu požáru, někdy k většímu. Zasahujeme ale i u nehod nebo jiných událostí. Obecně se dá podle mě říct, že nezáleží ani tak na časové náročnosti, ale spíše na té fyzické. Protože i půlhodinový zásah u nehody může opravdu vyčerpat stejně, jako velký požár skladu, kde jste třeba několik hodin,“ uzavírá Martin Tomášek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Fanta, HZS Královehradeckého kraje

Štítky hasič, rozhovor, práce, léto, požár

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Připomnělo mi to požár v Hřensku. Odhadnout své síly je pro hasiče zásadní, říká Martin Tomášek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.