Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Českobudějovičtí architekti mezi finalisty workshopu, který řeší novou podobu ZEVO Vráto

PR článek

Mají za sebou úspěšné realizace v Česku i v zahraničí, na kontě mnohá ocenění výsledků své práce a nyní tým českobudějovického architektonického ateliéru A8000 stojí před další velkou výzvou. Jako finalista mezinárodního architektonického workshopu navrhne budoucí podobu Energetického parku České Budějovice.

Do unikátního projektu se A8000 propracoval mezi čtyři nejlepší v konkurenci 22 zájemců z Velké Británie, Rakouska, Švédska, Dánska, Japonska, Slovenska a Česka. Z nich odborná porota vybrala kvarteto finalistů. Vedle A8000 postoupili také česko – švédský ateliér Lasovsky Johansson Architects, pražský ateliér OVA + Rehwaldt Landscape Architects a mezinárodní tým Eiko Tomura Landscape Architects + ohboi + jika-cz. 

Zařízení pro energetické využití odpadu (ZEVO), které především z komunálního odpadu ekologicky vyrobí tepelnou energii a elektřinu, plánuje prostřednictvím své dceřiné akciové společnosti ZEVO Vráto postavit Teplárna České Budějovice v areálu v Novém Vrátě na místě dosluhující uhelné výtopny. Na architektech nyní je, aby oblasti vnukli nového ducha. Konkrétně řeší podobu vnější obálky ZEVO, vzhled a uspořádání vnitřního areálu ale i bezprostředního okolí, kde je velká část přilehlých pozemků v majetku statutárního města.

Projekt ZEVO Vráto, který již loni v dubnu úspěšně prošel procesem EIA a získal souhlasné stanovisko Ministerstva životního prostředí ČR s jeho výstavbou, využívá nejmodernější technologie. Zařízení tak bude schopné dlouhodobě plnit přísné emisní a legislativní požadavky. V rámci Strategie pro zelené město, schválené mimo jiné s cílem dekarbonizace teplárny, pak po temelínském horkovodu a retrofitu kotle K12, v němž se bude spalovat dřevní štěpka, představuje třetí klíčovou investici, která umožní teplárně ještě před rokem 2030 vyrábět teplo, chlad a elektřinu z lokálních paliv prostřednictvím čistých bez emisních nebo nízkoemisních zdrojů. Pro České Budějovice to je důležitý příspěvek ke zlepšení kvality ovzduší a životního prostředí.

Tým zkušených odborníků

Českobudějovický ateliér A8000 působí také v Praze nebo Brně. Se svými projekty se prosadil i v Kanadě nebo na Slovensku. Renomované studio vedou Martin Krupauer a Pavel Kvintus. V týmu pracuje na šedesát architektů, inženýrů či dalších odborníků, kteří mají za sebou třicet let zkušeností nejen s navrhováním nových moderních staveb, ale také s řešením brownfieldů, tedy opuštěných nebo dožívajících průmyslových areálů. Mezi ně se řadí i areál v Novém Vrátě. 

Pro návrh nové podoby ZEVO přizval A8000 do týmu krajinářský ateliér Krejčiříkovi. Ten projektuje zahradní a krajinářské úpravy pro nejrůznější lokality v České republice i v zahraničí s vizí navrácení života známým i zapomenutým krajinný celkům v souladu s daným prostorem a lidmi, kteří jej užívají.

„Projekty se vyznačují autentickou architekturou se silným výtvarným konceptem, stejně tak je pro ně ale i zásadní prostorový, společenský a ekonomický kontext. V komplexnosti spočívá podstata vize atelieru,“ představují organizátoři workshopu činnost ateliéru A8000, který aktuálně pracuje i na výstavbě oceňovaného projektu Vltavské filharmonie v Praze.

Týmy architektů řešily vnější podobu ZEVO Vráto

Zástupci čtyř týmů, tvořených architekty a krajináři, se minulý týden poprvé sešli v areálu budoucího Energetického parku České Budějovice, aby se seznámili s podmínkami a zadáním pro tvorbu podoby vnější obálky ZEVO Vráto, návrhu na využití...

Přestavba Pavilonu Z

Rukopis A8000 nese také například obchodní galerie Martin na Slovensku, multifunkční sál Fórum Karlín nebo projekt Společenského centra Sedlčany, za které získalo studio titul Stavba roku. Ateliér A8000 stojí i za mnohými stavbami v Českých Budějovicích, příkladem je rekonstrukce budovy ČSOB na Lannovce.  

„Ateliér A8000 získal v roce 2022 čestné ocenění Finalista České ceny za architekturu za rekonstrukci Pavilonu Z na Výstavišti České Budějovice. Mezi další výrazné realizace ve městě patří rekonstrukce koncertního sálu Jihočeské filharmonie nebo vlakového nádraží,“ popisují organizátoři mezinárodní počiny jihočeského ateliéru.

Vítěze oznámí na podzim

Vítěze architektonického workshopu vyhlásí pořadatelé na podzim za každou oblast zvlášť. Hodnotit se tak budou samostatně obálka objektu, vnitřní areál a vnější okolí. Teoreticky tedy mohou zvítězit hned tři studia. 

„Věříme, že i tato investice nastartuje pozitivní rozvoj území a bude patřit ke chloubám krajského města po několik generací. V jeho novodobé historii totiž vznikla řada architektonicky atraktivních a celospolečensky přínosných projektů, ale prakticky všechny nakonec skončily v šuplíku. To chceme změnit. Věříme, že transparentní přístup, dlouhodobá kontinuita procesu přípravy a široká podpora tomuto projektu vytváří dostatečnou záruku, že dílo postavíme ještě před evropským milníkem zákazu skládkování energeticky využitelného odpadu v roce 2030. Pomůžeme tak Budějovicím ukázat, že jim právem patří označení Evropské hlavní město kultury 2028. Rozsah zadání této soutěže je totiž u průmyslových objektů v České republice průkopnický, stejně jako unikátní přístup města k dekarbonizaci místní energetiky,“ uvedl Václav Král, předseda správní rady ZEVO Vráto a.s.

Právě renomovaní urbanisté a krajináři by měli přispět k tomu, aby tato největší investice v novodobé historii Českých Budějovic rozvinula dotčené území a patřila k jeho chloubám po několik generací.

V sérii textů postupně představíme všechny finalisty architektonické soutěže, z níž vzejde budoucí podoba ZEVO Vráto. Příští článek vyjde 14. srpna.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ZEVO Vráto, Teplárna České Budějovice, České Budějovice, architekti, ATELIÉR A8000

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Českobudějovičtí architekti mezi finalisty workshopu, který řeší novou podobu ZEVO Vráto  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.