Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jsem šťastný jako blecha, hlásil pilot na prvním letu z budějckého letiště. Tleskalo se při vzletu i přistání

Ve středu večer odletělo z budějckého letiště první letadlo s turisty, kteří zamířili na dovolenou do Turecka. Přílet a odlet letadla sledovaly na letišti a v jeho okolí stovky lidí. Jak to ale vypadalo na palubě?

Do letadla nastupují poslední cestující, kteří se těší na dovolenou v turecké Antalyi. Odlétají z českobudějovického letiště, jako historicky první let. „Dobrý večer, vítejte na palubě,“ usmívá se letuška, která dává pokyny nově příchozím na palubu Boeingu 737.

Všichni jsou usazeni a letadlo se pomalu rozjíždí po runwayi. V tu chvíli se ozve hlas pilota Jiřího Jirmuse. „Jsem šťastný jako blecha, že můžu letět tento první let z Českých Budějovic. Lítal tady můj otec, lítal tady můj brácha, a rodina Jirmusů je s tímto letištěm velmi úzce spojena. Tímto letem se Budějovice stávají elitním městem. Mám z toho obrovskou radost,“ řekl do mikrofonu.

Ve 21 hodin a 38 minut se letadlo odlepí od země a za bouřlivého potlesku vyráží se všemi 180 cestujícími směrem Turecko. Na palubě sedí i Martin Eisenhammer. Byl prvním klientem cestovní kanceláře Čedok, který si zájezd z budějckého letiště koupil. „Na internetu jsem si všimnul, že bude možné odlétat na dovolenou z českobudějovického letiště. Zaujalo mě to, a tak jsem se hned ráno doptával na nabídku. V cestovní kanceláři mi řekli, že nabídku zveřejní asi za deset minut. Poté mi ještě sami volali a dali mi na výběr z hotelů,“ prozradil.

Během následujících dvou a půl hodin si všichni cestující užívají klidný let. Martina z Českých Budějovic vyrazila na dovolenou se svojí maminkou. Symbolicky si přiťuknou lahví sektu. „Na tuhle chvíli jsme se těšily. Je skvělé, že nemusíme jezdit až do Prahy, řešit cestu, parkování. Dneska jsme si v klidu zabalily a autobusem vyrazily na letiště. Je to naprostá pohoda a určitě neletíme naposled,“ usmívá se.

Během letu pilot cestující vždy upozorní, když prolítá nad větší metropolí. Přidá i několik zajímavostí o letadle a samotném letu. Zhruba půl hodiny po půlnoci se chystá k přistání. Když letadlo dosedne na rozpálenou tureckou runwayi, lidé opět tleskají. „Tak jsme tady,“ oddychne si jeden z cestujících. I v Antalyi „pokřtí“ první letadlo z Českých Budějovic vodní slavobrána.

Následuje průchod letištěm, vyzvednutí zavazadel a hurá k autobusům, které rozvezou cestující do jejich hotelů. Ještě předtím je pro ně připravena ochutnávka místní speciality. Ocení ji hlavně děti, jde o cukrovinku připomínající sladké „pěnové“ bonbóny.

Rozespalých turistů se ujímají delegáti, kteří jsou jim po celou dobu dovolené k dispozici. Jednou z nich je také Ivana Arslan. Rodačka z Českých Budějovic, která se do Turecka přestěhovala za svým manželem před téměř 30 lety. „Měla jsem kvůli Budějovicím upřímnou radost. I pro mě, jako pro Budějčáka, je skvělá zpráva, že klienti budou moct na dovolenou odlétat z tohoto letiště. Zvlášť, když první společností, která odtud létá, je právě Čedok, pro který tak dlouho pracuji,“ usmívá se.

Antalye je podle ní krásným a moderním městem, které má turistům co nabídnout. „Z téhle terasy je nádherný výhled na pláž a hory, které se nad ní tyčí a určitě také stojí za to vidět staré město s vodopádem, které tady máme,“ popisuje.

Nové destinace

Od 2. srpna léta Čedok z Českých Budějovic do Turecka a od příštího týdne také do Řecka. Jak uvedla tisková mluvčí Čedoku Kateřina Pavlíková, zájem o odlety z Českých Budějovic byl od začátku rekordní. I na základě toho oznámil ředitel společnosti Stanislav Zeman během inauguračního letu nové destinace, kam se bude od příštího roku létat. „Můžeme potvrdit, že odsud budeme příští léto létat už do pěti destinací. Po celou letní sezónu se tak mohou Jihočeši těšit v roce 2024 na přímé lety nejen do Turecka a Řecka, ale také nově do bulharského Burgasu nebo do Tuniska,“ prozradil ve středu večer Zeman.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Elmira Talířová

Štítky letiště české budějovice, turecko, antalye, čedok

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Vyhlídal

Na celém létání mi vadí to trapné tleskání, letadlo dosedne na ranvej a blbý lidi tleskají. Tleskat se má až když to letadlo stojí

Pátek, 4. srpna 2023, 07:24Odpovědět

Jsem šťastný jako blecha, hlásil pilot na prvním letu z budějckého letiště. Tleskalo se při vzletu i přistání  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.